El projecte que té un pressupost de 25.000€ front els 500.000€ de la ruta del colesterol, comptarà amb 74 plataneres i aprofitarà materials naturals i reciclats per a la decoració i el mobiliari.

El Regidor de Sostenibilitat destaca la filosofia “socioambiental” d’una actuació totalment integrada en l’entorn. Un projecte que costa 20 voltes menys que el que va costar la ruta del colesterol.

Ontinyent comptarà en breu amb un nou “passeig ecològic” de prop d’un quilòmetre de llargària paral·lel a la ronda nord de la ciutat, que servirà per a perllongar la coneguda com a “ruta del colesterol” a l’altura de l’Avinguda Generalitat, per a connectar-la amb l’Avinguda Daniel Gil. El Regidor de Sostenibilitat, Fran Quesada, explicava que aquesta actuació -que es va iniciar en desembre i estarà a punt a la segona quinzena de febrer- està feta integrant el passeig en l’entorn, dotant-lo d’arbrat i equipant-lo amb elements naturals i/o reutilitzats:  “hem aplicat un plantejament ecològic a l’actuació i tingut en compte factors socioambientals, per tal d’aconseguir un àrea d’esplai i gaudi el més natural possible, cosa que a més ha repercutit en els costos, que pensem que no han estat elevats per al resultat que anem a obtindre”. El cost total de l’actuació es xifra en al voltant de 25.000 euros, incloent moviments de terres, col·locació de sahorres, jardineria i mobiliari, per habilitar un tram de més de 900 metres.

Els terrenys emprats per a crear aquest passeig són de titularitat municipal i estaven catalogats com a zona verda al Pla General d’Ordenació Urbana, “però tal i com estaven fins ara no tenien cap d’utilitat directa per a la ciutadania, per la qual cosa vam pensar en aprofitar-los per a una actuació com aquesta”, explicava Quesada. D’aquesta manera, es va encarregar un estudi a la Oficina Tècnica que va certificar que el passeig es totalment compatible amb una futura ampliació de la Ronda Nord d’accés viari a Ontinyent, “ja que voliem que l’actuació s’aprofite plenament una volta estiga feta, i que l’arbrat una volta es consolide no s’haja de tocar”, afegia el Regidor.

El camí en sí té 4 metres d’amplària, i està fet amb sahorres i materials compactats reutilitzats a partir d’enderrocs; de la jardineria destaca la col·locació de 74 plataneres, arbres de creixement ràpid i gran tamany que donaran ombra als usuaris en poc de temps; i quant al mobiliari, s’aprofitaran bancs que estaven en desús al magatzem d’obres. A més a més s’utilitzaran una sèrie de pedres de la pedrera que actuaran com a elements decoratius, limitaran el pas de vehicles i al mateix temps serviran per seure, ja que s’han tallat amb una base trapezoidal.

 

El regidor explicava que “l’actuació té molt present la màxima ecològica de les “3 R”: reduïm l’emissió de contaminants afavorint la creació d’una ruta exclusiva per a vianants i ciclistes que no podran emprar els vehicles motoritzats;  reutilitzem elements per decorar i equipar la ruta; i reciclem el material amb el qual s’ha fet el camí en sí”. A més a més, el passeig comptarà amb una zona de pícnic, ha respectat el pas de les sèquies i no es descarta canalitzar un naixement d’aigua existent per tal de fer una font o fins i tot un xicotet llac: “tot dependrà de si en arribar l’estiu es seca o no, però en el cas que continúe manant aigua tractarem d’aprofitar-la”, afegia Quesada.

 

Un projecte “transversal”

 

Coincidint amb la iniciativa impulsada pel Regidor de Sostenibilitat, altres regidories també realitzaran diverses actuacions. D’aquesta manera, la Regidoria d’Obres s’encarregarà d’habilitar els accessos al passeig pels seus dos extrems, modificarà un pas de vianants existent, i aprofitarà l’avinentesa per realitzar una millora intensiva de la vorera de l’Avinguda Generalitat a l’altura de l’antiga fàbrica de Mora, “on més del 50% de la superfície estava en mal estat, i és necessari actuar de manera que a més facilitem i potenciem l’accés al nou passeig”, manifestava Manuel Cuesta. A més a més, el projecte té una vessant educativa, contactant-se des de la ponència d’Educació que coordina Pepe Pla amb l’Institut de l’Estació, per tal que el mur que delimita el final del passeig i el connecta amb la “Ruta del Colesterol” siga decorat amb un gran mural en “3D”, dins d’una iniciativa “que servirà per a motivar als alumnes de Batxillerat Artístic del centre, l’únic que ofereix aquesta titulació a Ontinyent”, explicava el regidor.