La coalició COMPROMÍS PER ONTINYENT s’ha sumat a la condemna contra els dispars que l’exercit marroquí va efectuar el passat 31 de desembre contra els 13 joves de l’Estat Espanyol que junt als integrants de la plataforma “Gritos contra el Muro Marroquí” van efectuar una marxa pacífica d’aproximació al “Mur de la Vergonya”.La trobada a la qual participaven els i les joves, entre els quals es trobava una militant del Bloc Jove de Xàtiva, s’emmarca dintre del projecte “Amanecer 2013” en virtut del qual joves d’arreu de l’Estat estan convivint aquests dies amb joves sahrauís per tal de conèixer de primera mà la realitat de la seua lluita. L’acció, organitzada gràcies a CEAS (

Coordinadora Estatal de Asociaciones Solidarias con el Sáhara), va consistir en una marxa fins al mur fins detenir-se a pocs metres del mateix, una acció que va provocar els dispars de l’exèrcit marroquí.  

Des del grup municipal de COMPROMÍS, el seu portaveu, Josep Francés, qualificava la resposta militar com a “totalment desmesurada, i més i tenim en compte que les proximitats al mur són terrenys minats, amb mines procedents de països d’occident, que han causat en més d’una ocasió ferits en la població civil”. La joventut sahrauí ha denunciat la dramàtica situació que es viu, no solament en els camps de refugiats, sinó especialment en la zona de territoris ocupats on la censura del Govern Marroquí és total i absoluta, i que impedeix conèixer les sistemàtiques violacions dels Drets Humans.  

Des de COMPROMÍS s’ha presentat una moció al plenari municipal d’Ontinyent per la qual es demana que l’Ajuntament també condemne lactuació de l’exèrcit marroquí i mostre el seu recolzament amb les accions empreses per la Coordinadora Estatal Asociaciones Solidarias con el Sáhara, “ja que ni podem ni devem mirar a altre costat davant la situació que es viu al Sàhara, on la tortura i les desaparicions conformen el dia a dia de la població sahrauí que resideix i resisteix en el territori ocupat sota el silenci còmplice de la comunitat internacional”, destaquen des de la coalició.