La Regidoria d’Agricultura de COMPROMIS, impulsa el producte repartint melons entre els restauradors locals per impulsar l’ús del producte

El regidor de l’àrea, Fran Quesada presentava aquest matí la línia d’actuacions per consolidar el producte que van a dur-se a terme als pròxims mesos, entre les quals es troba aquest protocol, que determinarà, com s’ha de cultivar aquest producte en temps i forma: nombre de llaurades, tipus de fem, distància entre mates, tipus de terreny, el rec, etc. “Són unes normes comunes a tots els productors per a conservar l’essència i característiques del Meló d’Or d’Ontinyent, que seran necessàries per poder obtenir el segell que identifica el producte”, destacava Quesada.

Un protocol posat en marxa per la Regidoria d’Agricultura regularà com s’ha de cultivar el Meló d’Or d’Ontinyent per conservar la seua essència i característiques pròpies, sent requisit indispensable per obtenir el segell que l’identifica com a tal.

El regidor presentava igualment la línia d’activitats a dur a terme per difondre i promoure el producte, que inclouen activitats com la que tindrà lloc aquest dissabte a les 13:30 a la Fira Tapes i Rock, on els hostelers locals prepararan tapes temàtiques amb el Meló d’Or com a protagonista. A més a més, la regidoria va a enviar melons a 45 restaurants proposats per l’Associació AHVAL “per a que ens donen la seua opinió una volta l’utilitzen, i així valorar millor l’impacte que està produint el Meló d’Or al mercat”, afegia Fran Quesada.

Cal recordar que el “Meló d’Or d’Ontinyent” està sent impulsat com a marca de qualitat a nivell municipal, amb l’objectiu, explica el regidor, de “protegir una llavor autòctona, revaloritzar la tasca dels productors, potenciar els productes locals i de proximitat així com l’activitat econòmica al sector agrari i hosteler, tot i enllaçant-ho amb el concepte de soberania alimentària”, explicava.

El germen d’aquesta línia d’actuacions va estar el treball realitzat durant un any per Belen Picó, investigadora del Institut Universitari de Conservació i Millora de l’Agrodiversitat Valenciana (COMAV), qui després d’analitzar diverses llavors es va comprovar una diferenciació genètica de la resta de melons, “atorgant una qualitat única al meló d’Ontinyent, una varietat autòctona que es cultiva des de fa més de 700 anys al terme, que estava perdent-se ràpidament, i la producció de la qual anem a fer tot allò possible per recuperar”, concloïa el regidor.