Apostem per uns pressupostos més participatius, més socials i amb un suport clar als emprenedors de la ciutat

 

 

 

El darrer dijous, el govern socialista d’Ontinyent presentava al Consell Econòmic i Social i al Consell de Ciutat la proposta de pressupostos, una proposta que en termes generals compartim.

Al balanç de la gestió de la passada legislatura, vam insistir en què deixàvem un ajuntament millor que el vam trobar, i així es demostra en la proposta de pressupostos del 2016.

Mantenint tota la despesa del 2015 i reduint els ingressos en 750.000€ de la baixada del 10% de l’IBI, calculàvem un marge de disponibilitat pròxim als 1,5 milions d’euros. Un marge que s’ha incrementat en vora 2 milions d’euros per l’operació de refinançament que planteja el govern. Marge que s’ha distribuït amb la següent prioritat: 400.000€ en despesa de personal, 500.000€ en despesa corrent i 1 milió d’euros entre inversions i transferències de capital. En termes generals, compartim la prioritat, encara que ens haguera agradat apostar més per les inversions.

Si bé en termes generals compartim la proposta, entenem que pot millorar-se i amb eixe objectiu presentarem esmena als pressupostos municipals.

Pel que fa als pressupostos participatius, en primer lloc felicitem el govern per les dades en què s’ha presentat el pressupost i el temps que han tingut els diferents consells per a conéixer els pressupostos. La partida d’Ontinyent participa s’ha incrementant fins a 400.000€; ara bé, si tenim en compte que al 2014 va ser de 350.000€ (un 17,26% del total d’inversions) i al 2015, 375.000€ (un 20,83% del total d’inversions), s´adonem que el percentatge del total d’inversions per al 2016 baixa al 15,17%. És per això que proposem que s’incremente en 50.000€ (fins a 450.000€) la partida d’Ontinyent Participa i mantindre els percentatges del 2014.

Pel que fa la política social, és cert que es mantenen les partides del 2015, i que a la darrera legislatura es van incrementar molt, però també és cert que la disponibilitat de 2 milions d’euros del pressupost del 2016 permet un major esforç, que per a COMPROMÍS deuria dirigir-se a aportar més recursos municipals a centres d’atenció socials que hui gestionen associacions pels mateixos usuaris. És per això que proposem incrementar en 10.000€ per entitat les aportacions a ADIEM, AFAO I TREVOL (total: 30.000€ més per a polítiques socials).

Pel que respecta a la promoció econòmica, anem a donar suport a la creació de l’Oficina de l’Emprenedor però pensem que, a banda de l’oficina, el que cal és un programa seriós de llançadora d’emprenedoria, un programa de suport a l’emprenedor captant projectes, formant, aportant recursos, finançament i tutoritzant les primers temps de vida de la nova empresa; i per a poder desenvolupar un projecte real, més que oficines, calen recursos per a gestionar. És per això que proposem incrementar en 30.000€ les partides de promoció econòmica amb un projecte llançadora local.

Respecte de les inversions, donarem suport a la millora de la pista d’atletisme i instal·lacions esportives, la millora en l’entorn de l’EPA i la millora de polígons. No obstant això, trobem a faltar un pla d’inversions plurianual que prioritze la reurbanització de la plaça Concepció, la plaça de l’Ajuntament i l’avinguda del Tèxtil, inversions que són, al nostre entendre, prioritàries, i que haurien de fer-se en aquesta legislatura per decisió directa del govern, recursos per a fer-ho hi haurà, es qüestió de voluntat.

En resum, presentem una esmena total de 110.000€ amb l’objecte de no reduir l’aposta d’Ontinyent Participa, millorar les entitats socials que es veuen en l’obligació de gestionar el centre d’atenció que necessiten i apostar per un programa llançadora de suport a l’emprenedor que cree activitat econòmica i treball.

Per altra banda, el que ens preocupa de la proposta de pressupostos és la partida de 375.000€ d’ingressos per la venda d’una parcel·la industrial al passeig de l’Altea, parcel·la que en el seu dia vam proposar per a ubicar la planta de tractament de residus. Al nostre entendre, la decisió del nou govern de no apostar per eixa ubicació i traure-la a la venda, pot dificultar la recuperació de la gestió del pla de minimització i, sobretot, la sostenibilitat del propi pla.

 

Ontinyent, 27 de novembre de 2015

Joan Gilabert Oviedo

Portaveu GRUP POLÍTIC MUNICIPAL COMPROMÍS