Prop de 2000 escolars de primària procedents de la pràctica totalitat dels col.legis de la ciutat estan participant estos dies de l’activitat turístic-educativa vinculada al 9 d’octubre que està duent a terme al barri de La Vila l’empresa local Voraserra amb la col.laboració de l’Ajuntament d’Ontinyent. L’alcalde, Jorge Rodríguez, el regidor de Turisme, Joan Sanchis, i el d’educació, Pepe Pla, visitaven aquest matí l’activitat per fer un seguiment de la mateixa.
“És una activitat important perquè dona a conèixer el nostre patrimoni i riquesa històrica als infants”, assenyala el regidor de turisme, Joan Sanchis, qui afegeix que des del seu departament “volem donar a conèixer, revitalitzar i potenciar els nostres recursos, per a afavorir l’activitat econòmica i dinamitzar la vida social, cultural i en aquest cas també educativa a la ciutat”.
Per la seua banda, el regidor d’eduació, Pepe Pla, destacava que amb aquesta activitat, que coincideix amb la festa del 9 d’octubre, “es possibilita que 2000 alumnes coneguen la història d’Ontinyent de la ma d’una empresa local, d’una manera amena i al mateix temps ompli de vida els carrers del barri de La Vila. Pensem que el resultat és molt positiu i col.laborar com a Ajuntament amb estes iniciatives ens ompli de satisfacció”.
Des del passat dia 3 i fins el 14 d’octubre (a excepció dels dies 8 i 9), participen de l’activitat diàriament uns 200 xiquets i xiquetes, que, segons apunta el gerent de Voraserra, Alfred Montés, “estan ben atesos, es sorprenen i sobretot aprenen coses. La valoració que ens han transmés els responsables educatius per ara és molt positiva, alguns d’ells ens han demanat inclús poder adaptar l’activitat per a l’ensenyament infantil i per a ESO”.
Durant la visita els escolars, dividits per grups, reben explicacions de la història d’Ontinyent a mesura que visiten determinats llocs com la Llotja del Mostassaf, el carrer Callarís, o el Llavador. La vessant didàctica arriba de la ma de personatges com un descendent d’un dels soldats del Cid que conta algunes coses sobre el concepte de Mossàrabia i de l’estada del Cid a Ontinyent; el fantasma del fill de Llop de Vaello que parla sobre el repartiment o els cognoms ontinyentins; o un llaurador morisc que parla d’etimologia i l’oritge d’algunes paraules com Llombo o Almaig.