Fins fa ben poc, encara hi havia qui ens qüestionava per què no havíem acceptat la regidoria que ens “oferia” el PSOE per a aquesta legislatura. I dic “fins fa ben poc” perquè des de les últimes setmanes cap ací, a bastants d’eixes persones els ha quedat clar el per què.
En el seu moment ho vam explicar: com amb el “agua para todos”, tampoc creiem en el “regidories per a tots”. Per què? Primera i principal perquè qui decideix és la ciutadania. I fou la ciutadania que va decidir qui volia que governara i qui volia que estiguera a l’oposició. Això és així. Per a nosaltres és important respectar les decisions de la ciutadania, tant o més com ho és respectar les de la nostra militància.
Per altra banda, en un equip de govern de majoria absoluta, amb 14 regidors, ens oloràvem que seria molt fàcil caure en l’absolutisme. Era necessària una oposició que fiscalitzara.
El temps ens demostra que no anàvem errats. Quin era l’objectiu d’oferir regidories a tots els grups municipals? Comptar amb tots (com es va dir) per a prendre les decisions o intentar silenciar l’oposició?
Comptar amb tots per a prendre les decisions implicaria assumir que t’han confiat les regnes per a dur el carro, el govern de la ciutat, i que a dalt del carro també van els regidors i regidores de la resta dels grups polítics, que representem també una part de la ciutadania. Però ací hi ha qui va en carro i qui va a peu. Negant la veu de la resta dels grups municipals es nega la veu de la ciutadania a qui representem. És això el que significa “comptar amb tots” per al PSOE de Jorge Rodríguez?
Ens neguen la veu cada vegada que a la web de l’ajuntament d’Ontinyent apareix una imatge de qualsevol acte oficial on només apareixen regidors i regidores del PSOE. És que la resta de regidors no hi acudim? I tant que hi acudim.
Ens neguen la veu cada vegada que s’organitza un acte en nom de l’ajuntament d’Ontinyent que només compta amb l’equip de govern. Diguem-ne “Ontinyent marca el camí” o “L’Ajuntament al Barri”, per posar dos exemples evidents i recents. Eixe “Ontinyent” i eixe “Ajuntament” es confonen malintencionadament amb l’equip de govern. No em direu que aquestes dues campanyes no semblen, visualment, una campanya del PSOE? L’arc de sant Martí té molts més colors que el roig.
“Ontinyent” i “Ajuntament” som totes i tots.
Nosaltres fem el que vam dir que faríem: una oposició constructiva i crítica quan calga. Ací teniu la part crítica. No compartim, en absolut (la parauleta dóna joc, veritat?), aquesta manera d’actuar de l’equip de govern (que no ajuntament). També treballem en una oposició constructiva, encara que de vegades (massa), se’ns intente silenciar. Una oposició que suma i fiscalitza l’acció de l’equip del govern. Així, com sempre, tenim les portes obertes per a donar resposta a les preocupacions que ens vulga fer arribar la ciutadania, fent de pont amb la Generalitat i la Diputació, on cogovernem, encara que alguns s’encaboten en mig amagar. A nivell local, instem l’equip de govern a donar resposta a certes qüestions que ens preocupen, i ho fem a través de rodes de premsa, articles d’opinió en mitjans locals, premsa digital i també preguntes per registre d’entrada.
Algunes de les preguntes que hem registrat són les següents (són públiques i les podeu consultar):
- 20 de juny: donada la falta d’informació per part de l’equip de govern a la ciutadania i els dubtes existents al respecte, preguntem pels rebuts del COR. Aquesta pregunta i la resposta mereixen un article més extens a banda. El farem.
- 7 de setembre: Donat que la nova temporada esportiva està a punt de començar, quan està previst que s’inicien les obres de la pista d’atletisme i del camp de futbol 7? On podran realitzar els entrenaments i competicions oficials els diferents clubs afectats mentre dure l’obra? Hi ha prevista una durada de les obres? Sense resposta, així que ho tornem a preguntar en el plenari i el regidor d’esports ens contesta que la licitació està a la web de l’ajuntament, les obres començaran en la segona setmana de novembre i el lloc alternatiu, el velòdrom. Vos convide a buscar la licitació. A nosaltres ens va costar de trobar.
- 7 d’octubre: De quina manera s’ha promocionat el portal web i s’ha animat la ciutadania a participar en el projecte de la Bústia Ciutadana? Així mateix, sol·licitem els informes trimestrals de l’any 2015 sobre les propostes rebudes a la bústia ciutadana (les admeses a debat, si n’hi ha, i les rebutjades, especificant el motiu de la no acceptació). L’equip de govern ens contesta –resumint- que nosaltres hauríem de saber com funciona la bústia (efectivament, ho sabem, justament és perquè no funciona com toca el motiu de la nostra pregunta), i ens conviden a esperar a llegir l’informe anual, que es publicarà a finals d’any (recordem que preguntàvem pels informes trimestrals).
- 7 d’octubre: S’ha valorat reactivar el Servei de Publicacions? Com està la situació respecte del Servei de Publicacions actualment? Des de Compromís per Ontinyent proposem al regidor de Cultura que valore convocar (renovar o crear de nou) la comissió gestora del Servei de Publicacions per a posar-lo de nou en marxa. Sense resposta.
- 7 d’octubre: Sol·licitem un informe detallat de la partida pressupostària destinada a publicitat institucional del govern d’Ontinyent per a la present legislatura, i un informe detallat sobre les despeses en matèria de publicitat institucional (premsa escrita, premsa digital, televisió i ràdio), tant d’alcaldia com de la resta de regidories, de l’any 2015. Hem rebut l’informe i l’estem revisant. Ja vos dic que és bastant complicat de comprovar tot.
- 8 de novembre: Quines són les despeses econòmiques de la campanya “L’Ajuntament al Barri? Pendent de resposta.
Les preguntes, nascudes des de les inquietuds de Compromís i propostes nostres de programa, i des de les inquietuds que ens fa arribar la ciutadania, són part de l’oposició constructiva que abanderem. Constructiva, perquè no pot ser d’altra manera quan cogovernem en la Generalitat i en Diputació, on tenim pactes que funcionen i que estan posant el fonament d’un govern estable i fort. Ja ho hem dit: anem lents perquè anem lluny. Crítica, perquè és evident que no compartim certes maneres d’actuar i de fer amb l’equip de govern de l’ajuntament d’Ontinyent, i considerem que les persones a qui representem mereixen una veu clara que defense els seus interessos. Quan en un sistema polític el governant o la institució exerceix les funcions de govern pensant que té un poder il·limitat, entre totes i tots, cal marcar els límits. Sense por.
Perquè “Ontinyent” i “Ajuntament” som totes i tots. Els 14, els 3, els 2, l’u i l’una.
Sílvia Urenya
Portaveu de Compromís per Ontinyent