“Amb unes bones ordenances podem fomentar l’activitat econòmica i donar suport a les persones amb menys recursos”

Per a COMPROMÍS amb les ordenances fiscals no sols es regulen els ingressos de l’ajuntament, a més a més, “sempre hem apostat per utilitzar aquestes amb el doble objectiu de fomentar activitat econòmica i donar suport a les persones amb menys recursosafirma Joan Gilabert. És per això que apostem per una fiscalitat més justa, progressiva i redistributiva, fomentant la igualtat d’accés als serveis públics.

A la darrera legislatura amb COMPROMIS al govern municipal i amb la responsabilitat de gestionar la hisenda municipal es van incloure a les ordenances fiscals correctors per actuar segons els criteris esmentats. I per fomentar activitat econòmica vam incloure a les ordenances bonificacions per a: l’impost de construccions, les llicències d’obertura de nous establiments, ocupació via pública per obres, l’IAE i l’IBI

I també vam incloure correctors per donar suport a les persones amb menys recursos: Bonificacions a la taxa de recollida del fem, reducció a l’import per ajornaments i fraccionaments, exempcions plusvàlues per als desnonats, subvencions i ajudes al pagament d’IBI.

Des de Compromís per Ontinyent hem presentat quatre esmenes a les ordenances fiscals apostant per una continuïtat tant fomentant l’activitat econòmica com afavorint a les persones amb menys recursos de la nostra ciutat. En definitiva una aposta per les persones perquè pensem que eixa és la tasca d’un Ajuntament.

Les dues esmenes que aporta Compromís que al final han estat acceptades són mesures per millorar les condicions fiscals de les persones amb menys recursos. En aquest sentit s’inclouran als abonaments de la piscina també a famílies monoparentals. Com ha comentat Gilabert “cal també atendre la singularitat d’aquestes famílies i hem demanat que quede exempt de pagament a partir del segon menor”. Compromís també ha demanat que es limiten les bonificacions de l’IBI a les famílies nombroses que tan sols tinguen una habitatge.

Compromís per Ontinyent s’absté i per tant està en contra de l’eliminació en general taxes Echegaray i Sala Gomis com planteja el govern municipal. Com ha explicat el portaveu el GPM Compromís, Joan Gilabert, la taxa en realitat s’elimina per a entitats i associacions amb ànim de lucre, perquè les entitats sense ànim de lucre ja estaven exempts a les ordenances de 2015. I nosaltres ens preguntem si aquesta mesura és el primer pas per externalitzar la gestió cultural

Altre punt important on Compromís s’ha abstés és en la modificació de l’ordenança de l’IBI. Considerem que es pot fer més per ajudar a les persones amb menys recursos. Un punt que no ens queda clar, i així ho ha manifestat Gilabert al plenari del dijous 5 de novembre, és si “es mantindran les ajudes per al pagament de l’IBI”.

Altre matís que afecta també a l’IBI és l’esmena que Compromís ha presentat per demanar “un recàrrec a l’IBI per a habitatges desocupades permanentment, per a entitats financeres i propietaris amb més de tres habitatges desocupades. Una mesura que busca més la gestió per tindre habitatge social de lloguer que incrementar la recaptació. Lamentem que Ontinyent no se sume a aquest posicionament polític, com ha fet per exemple Xàtiva, que segur provocarà a mitjà termini una nova regulació del dret a la habitatge” ha afirmat Joan al plenari.

Joan Gilabert Oviedo

Portaveu del GPM Compromís a l’ajuntament d’Ontinyent