Des que estem en democràcia, ja hem passat per massa lleis i reformes educatives: de la LGE del 1970, herència de l’última etapa del franquisme, a la LOECE de la UCD al 1980. Més tard, ens va portar al 1985 la LODE i al 1990 la LOGSE, amb la intenció de corregir errors del passat en segregació, llengua i oportunitats en general, així com la LOCE al 2002 i la que encara està en vigor, al 2006, la LOE de mans de ZP. Ara, al 2013 ens aplega la LOMQE, un projecte del PP, sense cap mena de dubte amb intencions clarament alliçonadores.
El 10 d’octubre passat, el govern espanyol va aprovar al Congrés la Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (LOMQE). La nova norma, que no té el suport de la comunitat educativa i tampoc de quasi cap dels grups parlamentaris, tret de l’abstenció d’UPyD, començarà a implantar-se de forma clarament precipitada, amb la resistència de pares, professors i estudiants, al curs 2014-2015.
La Llei Wert ha resultat polèmica en molts aspectes, molts dels quals relacionats amb la reorganització del currículum i la modificació dels continguts educatius. Alguns dels punts més destacats son:
1.- Més hores lectives de Matemàtiques, Llengua i Literatura, Llengua estrangera, i Ciències Socials i Naturals. Relegant així el valencià i la resta de llengües mal dites ‘cooficials’, ja que totes les llengües, inclosa la castellana, son ‘cooficials’ a l’Estat espanyol i s’haurien de respectar i potenciar amb la mateixa intensitat.
2.- El foment de l’ús de les noves tecnologies en l’educació, a més de la presència en Secundària i Batxillerat de les assignatures de Tecnologia i TIC. Que no sé com ho faran, ja que açò, ja estava contemplat a la LOE i el problema sempre ha sigut la inversió feta en pressupostos i la falta de formació del professorat, a més de les contínues retallades que sembla que no ajuden massa.
3.- La religió, amb la seua alternativa Valors Socials i Cívics, serà obligatòria. El currículum elimina l’assignatura d’Educació per a la Ciutadania, en contra de les directrius d’Europa i estableix Religió com a matèria específica obligatòria, obviant que l’Estat espanyol és laic i aconfessional i que en qualsevol cas hauria de dir-se ‘religión católica’ ja que la resta de doctrines no les contempla.
4.- En 3r d’ESO ja hi haurà dos tipus de Matemàtiques: Matemàtiques orientades als ensenyaments acadèmics, per als alumnes que vulguen cursar Batxillerat; i Matemàtiques orientades als ensenyaments aplicats, per als estudiants interessats en la Formació Professional. O siga, que ja separem els suposats babaus dels més llestos…
5.- Per tal d’assegurar-se, el Ministeri d’Educació exercirà més control sobre les direccions dels centres i els continguts de les assignatures. Fixarà els continguts de les matèries troncals i en les específiques, establirà objectius i criteris d’avaluació. A més, s’eliminaran assignatures considerades no instrumentals (de segona), com ara Ciències per al món contemporani o Filosofia.
En definitiva, aquesta llei alliçonadora estableix quin tipus de persones vol aquest govern del PP per al futur, persones sense formació, sense capacitat de crítica i amb por, exactament tot el contrari de les que té ara mateix al carrer, manifestant-se en contra de les seues contínues barbaritats imposades.