La proposta del Govern d’Ontinyent treballada amb els agents socials compta amb el suport de tots els grups polítics excepte el PP.

El Regidor d’Hisenda recrimina als populars que tinguen “l’ocurrència” de presentar sense estudi de costos unes “idees” que costarien 1’4 milions d’euros a l’Ajuntament.

El Plenari de l’Ajuntament d’Ontinyent ha aprovat amb els vots de PSPV-PSOE, COMPROMÍS i EU, una modificació de les ordenances fiscals per a 2014 que inclou nous incentius a l’activitat econòmica i ajudes als desafavorits que se sumen a les que ja es van contemplar a les dues últimes revisions fetes pel Govern d’Ontinyent.

Es tracta d’unes ordenances que, tal com explicava el Regidor d’Hisenda, Josep Francés, “per a promoure l’activitat econòmica atenen a demandes realitzades directament per la ciutadania, i per a ajudar als que pitjor ho estan passant tenen en compte les rendes enlloc d’altres factors, anem al gra i ajudem als que realment tenen menys”, assenyalava. L’Alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, que obria al debat les propostes de tots els grups durant la sessió, definia les ordenances aprobades com a “treballades, participatives, socials i impulsores de l’activitat econòmica, unes ordenances que demostren una volta més quins són els objectius d’aquest Govern”.

Enguany es modifica un total de 9 ordenances, que s’afegeixen a les revisions que es van realitzar en 8 ordenances en 2012 i les 17 que es modificaren en 2011, continuant en la línia encetada per anar millorant-les progressivament. Entre les ordenances modificades estan la d’instal·lacions esportives, la de gestió de documents (per a la qual s’han fet un estudi de costos que no existia, i que va motivar que aquesta ordenança es declarara nul·la al seu dia), o l’ordenança de caixers automàtics, que ha estat perfilada per a que les farmàcies no paguen la taxa d’ocupació de la via pública, que sí s’exigeix pagar als bancs.

Quant a la promoció econòmica, les noves ordenances mantenen totes les bonificacions que es van introduir l’any passat (com la bonificació en el 50% de l’Impost d’Activitats Econòmiques a les noves empreses que s’implanten a la ciutat) i afegeix de noves, ampliant la bonificació del 95% de l’impost de construcció a totes les obres, tant majors com menors, sempre que no passen de 30.000 euros, o a l’Impost de Bens Immobles, amb una modificació que servirà per destinar el 50% de les quantitats recaptades per l’increment realitzat pel Govern d’Espanya per a posar en marxa un nou Pla d’Ocupació per a l’any 2014.

Pel que fa a l’apartat social, destaca l’eliminació de la plusvalua per a les persones que han estat objecte de desnonament o de la dació en pagament, el manteniment de les taxes del fem i de l’aigua o la reducció fins a 140 euros (en 2011 era de 350 euros) de la quantitat que pot ser fraccionada per als pagaments dels contribuents. Les ordenances, prèviament al seu pas al plenari, han estat debatudes al si del Consell Econòmic i Social, al Consell de Ciutat i al Consell d’Esports, un treball conjunt del Govern d’Ontinyent amb els agents socials fruit del qual han sorgit la modificació de l’ordenança del mercat de dilluns, la dels establiments comercials o la d’instal·lacions esportives.

“Ocurrència” sense estudi de costos per part del PP

El Regidor d’Hisenda, Josep Francés lamentava que front a la proposta del Govern d’Ontinyent, el PP, principal grup de l’oposició “presente més que una proposta alternativa una ocurrència, ja que només així es pot qualificar el cúmul d’idees sense relació conjunta que han presentat sense ni tan sols fer un estudi de costos. Les idees soltes que ens plantegen generarien un deute de 1’4 milions d’euros a l’Ajuntament. Voler llevar eixos diners sense dir d’on es van a traure és irresponsable”, destacava.

Francés qualificava de “sorprenents” les “noves i constants incongruències” en que cau el PP en exigir bonificacions que venen donant-se des de fa més de dos anys; en exigir estalvi “quan van tancar el seu últim exercici amb un forat de 2 milions d’euros”; i en demanar baixar impostos “quan ells no els van baixar, i quan de cada 100 euros d’impostos que es cobren als ciutadans, sols són 8 els que arrepleguen els ajuntaments”. Per al Regidor d’Hisenda “el PP deuria predicar amb l’exemple, i al seu lloc, on governa, beneficia a uns pocs, com demostra que quan vam aprovar destinar els diners del superàvit a les persones volien que anaren als bancs”.