El regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent ha recordat a l’alcalde que “els estatuts actuals de la Fundació reconeixen l’Ajuntament com a garant de l’interés social, i cal impedir modificacions que donen preferència a entitats canòniques”
Aquest dimecres, el regidor i portaveu municipal de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, ha registrat a l’Ajuntament d’Ontinyent un nou escrit adreçat a l’alcalde de la ciutat, Jorge Rodríguez, relacionat amb el problema sorgit a la Fundació de la Beneficència. En aquest prec Calabuig demana a Rodríguez que els béns de la Beneficència seguisquen sent destinats a l’Ajuntament en cas de dissolució de la Fundació, i que l’alcalde, com a president del Patronat, impedisca qualsevol canvi que done preferència a destinar els béns a entitats canòniques.
Tal com explicava Calabuig, “fins ara, els actuals estatuts de la Fundació de la Beneficència establien que, en cas de dissolució de l’entitat, els béns i propietats que li pertanyen passarien a mans de l’Ajuntament d’Ontinyent, com a garant que es destinaren a finalitats d’interés social i educatiu. Però ara, amb els nous estatuts que pretén aprovar el Patronat presidit per l’alcalde, es canviaria aquest punt per tal que el mateix Patronat passe a decidir el destí dels béns, i també s’incorporaria una referència clara a donar preferència a una entitat de caràcter catòlic, i no a l’Ajuntament. Un canvi que des del nostre punt de vista l’alcalde no pot permetre de cap manera, si vol complir amb la seua obligació de defensar els interessos d’Ontinyent”.
En eixe sentit, el regidor i portaveu municipal de Compromís per Ontinyent demanava a l’alcalde “que rectifique aquesta modificació tan negativa. Cal mantindre l’Ajuntament com a destinatari dels béns en cas de dissolució de la Fundació. Perquè l’Ajuntament és qui representa la voluntat del poble d’Ontinyent i pot garantir que aquests béns es puguen destinar a finalitats d’interés social, al servei de les persones més necessitades”.
“A més, amb tots els respectes, si no es rectifica la intenció del Patronat, els nous estatuts que pretén aprovar semblaran més antics que els actuals, perquè atorgar més poder a la jerarquia eclesiàstica en l’elecció del destí dels béns, en detriment d’una representació elegida democràticament per la societat civil d’Ontinyent, suposaria una lamentable regressió pròpia d’altres èpoques. Per tant, si els estatuts s’acaben aprovant amb la connivència de l’alcalde com a president del Patronat, el senyor Rodríguez demostrarà que en aquest tema està sent incapaç de defensar els interessos de la ciutadania d’Ontinyent”, ha assenyalat el portaveu.
Nico Calabuig també ha recordat que “allò que estem reclamant no és una idea que defensem únicament des de Compromís per Ontinyent. Es tracta d’una proposta que compta amb un ampli consens social i que està sent plantejada per la comunitat educativa del col·legi La Milagrosa. Fins i tot ha donat lloc a una iniciativa ciutadana de recollida de signatures que ja compta amb més de 1.500 suports en poc més de dos dies. Pel bé de la nostra ciutat, volem que el senyor Rodríguez escolte aquesta justa reivindicació ciutadana que ha unit a persones creients i atees, conscients de la importància social de la Beneficència. I esperem que acabe posant-se de part de la ciutadania i defensant els interessos d’Ontinyent, ja que eixa és la seua obligació com a alcalde”.
Aquest escrit se suma a les anteriors peticions del grup municipal Compromís per Ontinyent en relació amb el canvi d’estatus iniciat al Patronat de la Fundació de la Beneficència. Fins al moment, Calabuig ha reclamat que s’amplie el número de membres del Patronat, incloent-hi com a mínim dos representants escollits democràticament per les famílies de la residència i per l’AMPA del col·legi La Milagrosa, “perquè són parts directament relacionades amb el dia a dia de les activitats de la Fundació”. Pel que fa a l’elecció de les dos persones de reconegut prestigi, Compromís per Ontinyent ha proposat “que s’estudie i s’aplique un sistema d’elecció més democràtic, que estiga basat en la participació directa i vinculant de la societat civil, i no en un nomenament a dit”.
Per últim, el portaveu del grup valencianista també ha volgut valorar la qüestió relacionada amb el projecte de la nova residència de majors de la Beneficència, sobre el qual ha remarcat que “estem totalment convençuts que cal ampliar les places de residència per a persones majors, i compartim la necessitat de comptar amb unes instal·lacions que garantisquen el benestar de les persones usuàries, el compliment de la normativa actual i unes bones condicions de treball per al personal. Volem deixar molt clar que estem a favor de la realització d’un bon projecte de nova residència”.
“Per això mateix, exigim que tota informació sobre el projecte i tota decisió que es prenga haja de comptar amb la participació dels òrgans democràtics i tècnics de l’Ajuntament. Pensem que seria la manera correcta d’actuar, ja que quantes més veus estiguen implicades en el projecte, més plural i representatiu serà. I com més transparent siga, més garanties tindrem que la implicació de recursos públics municipals en aquesta nova residència, en concret 800.000 euros, done el millor resultat possible en benefici d’Ontinyent i la seua gent” ha conclòs Calabuig.