El regidor i la regidora de Compromís per Ontinyent han incidit que “convocant un concurs d’idees s’haurien pogut aportar més propostes, enriquir el debat i fomentar la participació ciutadana activa des del primer moment. El govern municipal ha incomplit la seua promesa i ha optat per una manera de licitar la redacció del projecte que no està donant un resultat satisfactori”
Aquest dijous, el grup municipal Compromís per Ontinyent ha exposat la necessitat d’abordar el projecte de reforma de la Plaça de la Concepció d’Ontinyent des d’una vertadera participació ciutadana, que impregne el procés en totes les seues fases, i no com a fet anecdòtic al final. El regidor Nico Calabuig i la regidora Paloma Alberola han lamentat que l’incompliment de la celebració del concurs d’idees, que el govern municipal va prometre, puga acabar perjudicant el resultat final de la reforma d’aquesta cèntrica plaça de la ciutat.
En paraules del regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, “en els últims dies estem observant un cert descontent entre la ciutadania, derivat de les imatges que s’han publicat sobre la futura Plaça de la Concepció, segons el projecte de reforma encarregat pel govern municipal. En primer lloc, volem assenyalar que a la ciutat hi ha espais que necessiten amb més urgència una intervenció, com la Plaça Major, que es troba en un estat de deixadesa lamentable. Però una vegada el govern municipal ha decidit actuar primer en la Plaça de la Concepció, volem destacar que estem assistint, una vegada més, a un problema en la forma de concebre i aplicar la participació ciutadana, que és el taló d’Aquil·les d’aquest govern municipal”.
Calabuig ha apuntat que “en novembre de 2020, el nostre grup municipal ja va preguntar pel concurs d’idees per a decidir el futur de la Plaça, una promesa feta per La Vall ens Uneix, amb la qual es va presentar a les últimes eleccions, i que mai s’ha complit. Convocar un concurs d’idees faria més participatiu el projecte de reforma d’aquesta plaça, donant un paper actiu a més arquitectes en el disseny de l’espai, i permetent sumar una major quantitat de visions. Les diferents propostes presentades serien analitzades per un jurat més complet, amb professionals de prestigi i tècnics, que seleccionarien els projectes que després se sotmetrien a participació i votació de la ciutadania. Açò ens permetria escollir activament un projecte que ens fera sentir orgullosos i orgulloses”.
“En canvi, el que ofereix el govern municipal ara són formes molt limitades de participar. Només hi ha un únic projecte, fet mitjançant una licitació molt restrictiva, amb uns terminis molt limitats. Així mateix, es contemplen dues breus sessions informatives d’una hora per comentar aspectes de la reforma, que difícilment podran abordar moltes qüestions, i es planteja un termini de dues setmanes per a fer aportacions. Considerem que no és el mètode més participatiu, ja que les aportacions poden ser acceptades o descartades, no sabem si canviarien substancialment el projecte que ja existeix, i arribarien en un moment molt posterior, amb un únic projecte ja sobre la taula, quasi com a fet anecdòtic. No compartim aquest esperit, que ho fia tot a una única opció i deixa la participació per a l’últim moment”, ha manifestat Nico Calabuig.
Per la seua banda, la regidora i portaveu adjunta, Paloma Alberola, ha apuntat que “més enllà de les valoracions de cadascú sobre com és d’encertada una actuació urbanística, hi ha alguns elements que considerem bàsics per a poder conservar la imatge i significat d’un espai. En aquest cas, el traçat en zig-zag de la Plaça ens sembla prou icònic per a mantindre’l, encara que siga renovant el paviment, però que respecte el dibuix i colors actuals. Combinar açò amb millores com més arbrat o un major espai per a vianants, tal com està contemplat, seria perfectament compatible. Però cal escoltar en tot el procés a la ciutadania, qui, al cap i a la fi, habita i fa seus aquests espais”.
Alberola ha recordat, així mateix, que “l’Associació d’Arquitectes d’Ontinyent també va incidir en la importància de desenvolupar un concurs d’idees per a aquesta actuació, el que suposaria poder aportar propostes més variades. El projectes actual, que va eixir a licitació amb unes condicions molt restrictives, s’allunya de l’esperit de vertadera participació ciutadana que s’havia anunciat inicialment”.
Per últim, la regidora ha subratllat que “evidentment, és el govern municipal qui estableix els paràmetres i encomana el projecte. Per tant, la nostra crítica no és en cap cas a l’arquitecte que ha desenvolupat el projecte, ja que es tracta d’un professional que està realitzant la tasca que se li ha encomanat. Allò que lamentem i volem assenyalar és que el govern municipal haja perdut una molt bona oportunitat de desenvolupar un projecte de reforma de manera participativa, permetent la recollida de propostes diverses, que pogueren satisfer les aspiracions de la ciutadania, i comptant amb el vistiplau d’aquesta a través d’un procés de votació. Les aportacions posteriors no poden substituir en cap cas el nivell de participació que implicaria un concurs d’idees”.