Nico Calabuig i Serna
Regidor i portaveu de Compromís a l’Ajuntament d’Ontinyent
El procés de pressupostos participatius Ontinyent Participa, pel qual les veïnes i veïns majors de 16 anys de la nostra ciutat poden decidir a quines inversions es destina un percentatge del pressupost municipal, va nàixer l’any 2013 amb el govern municipal format pel Partit Socialista i Compromís amb el suport extern d’Esquerra Unida. Malauradament, hui en dia ni el Partit Socialista ni Esquerra Unida compten amb representació a l’Ajuntament d’Ontinyent. Per eixe motiu, des de Compromís per Ontinyent tenim la responsabilitat de defensar la necessària millora d’un projecte pioner a tot l’Estat que vam contribuir a impulsar en els seus inicis.
Per què creiem que cal millorar Ontinyent Participa? La veritat és que existeixen diversos motius, alguns dels quals hem anat explicant en les valoracions que hem anat fent de les darreres edicions. No obstant això, hui ens centrarem en un en concret. I és que alguna cosa deu estar fallant, quan des que l’Ajuntament està governat per una majoria absoluta presidida pel senyor Jorge Rodríguez, la participació de la ciutadania en este procés que tanta il·lusió va despertar al principi ha anat baixant en picat, en lloc de consolidar-se i créixer progressivament.
Probablement, un dels motius principals que han provocat esta baixada de la participació de la gent és la falta d’agilitat del govern municipal a l’hora de complir amb el mandat expressat democràticament per la ciutadania. És a dir, l’incompliment continuat dels terminis d’execució de les obres escollides pels ontinyentins i ontinyentines en les dos últimes edicions dels pressupostos participatius.
En eixe sentit, el cas més cridaner que mostra l’incompliment del govern municipal del senyor Rodríguez, és la inexistència d’un espai definitiu per realitzar concerts, festivals i altres activitats. Una inversió que va ser la guanyadora de l’Ontinyent Participa 2018 (votada per la ciutadania en 2017) i que encara no ha estat feta realitat pel govern municipal, tot i suposar la construcció d’un espai que obriria la possibilitat d’acollir esdeveniments culturals importants, que representarien un pol d’atracció de visitants de les comarques veïnes, amb el consegüent retorn econòmic que això podria generar al comerç i l’hostaleria de la nostra ciutat.
De la mateixa manera, el govern municipal tampoc està complint amb els terminis d’execució de les obres de reurbanització del carrer Sant Antoni, a través de les quals s’havia de donar prioritat als vianants. Una inversió triada pel poble també en la votació de 2017 referida a l’Ontinyent Participa 2018, i que a l’octubre del 2019 tampoc ha començat a construir-se.
Així doncs, quan ens trobem pràcticament tocant a les portes del 2020, hi ha inversions escollides per la ciutadania en el 2017 i que s’haurien d’haver començat a construir al 2018 de les quals encara no hi ha ni rastre. Per si fóra poc, si entrem a valorar les inversions guanyadores de l’última edició, tampoc en sabem res del projecte per a la millora d’accés de vianants a l’Estació i el Cementeri, el qual és fonamental per garantir la seguretat viària en un tram molt freqüentat per centenars de persones que acudeixen a peu al Cementeri o a gaudir de la natura en la nostra estimada serra del Torrater.
Per tant, el balanç de la gestió realitzada per la majoria absoluta de Jorge Rodríguez en la construcció de les inversions decidides per la ciutadania és manifestament millorable. Un fet que desvirtua el sentit original d’Ontinyent Participa. Perquè mentre el govern municipal no demostre el seu compromís per fer realitat allò que el poble tria a través de la participació ciutadana, serà molt complicat aconseguir que la gent trobe la utilitat i la motivació per reil·lusionar-se i implicar-se en un procés en el qual Ontinyent sí que Participa, però el govern no compleix.