Nico Calabuig ha apuntat que “el Pressupost Municipal d’Ontinyent ha de ser molt més ambiciós en matèria social, per exemple amb recursos destinats a la zonificació dels Serveis Socials, i també en sostenibilitat, amb més inversió per al triturat de residus vegetals, i l’aposta pels refugis climàtics”

Aquest dilluns se celebrava una reunió entre el grup municipal Compromís per Ontinyent, amb els regidors i regidores Nico Calabuig, M. Àngels Moreno, Gabriel Portero i Helena Gandia, i el regidor d’Hisenda, Pablo Úbeda, per tal d’analitzar el projecte de Pressupost Municipal 2024 de l’Ajuntament d’Ontinyent. Durant la trobada, la formació valencianista va exposar la necessitat de fer un Pressupost molt més ambiciós en matèria social i en mesures de sostenibilitat, així com oferir certeses en matèria d’inversions urbanístiques, després dels constants canvis en diverses inversions al llarg dels últims anys. Així mateix, els regidors i regidores de Compromís per Ontinyent van exposar una sèrie de necessitats de les regidories delegades, avalades pels informes tècnics dels diferents departaments municipals.

En paraules del portaveu de Compromís per Ontinyent i Cap de l’Oposició, Nico Calabuig, “hem mantingut aquesta reunió amb el Regidor d’Hisenda per exposar diferents consideracions relatives al Projecte de Pressupost que la majoria absoluta d’Ens Uneix ens ha presentat fa uns dies. En línies generals, considerem que és un Pressupost molt continuista dels últims anys, que no incorpora grans transformacions que donen resposta a noves necessitats i que no atén els reptes de la ciutat en matèria social i en l’aplicació de mesures de sostenibilitat”.

El portaveu ha assenyalat que “pel que fa a les inversions de caràcter social, trobem a faltar per complet partides destinades a aplicar la zonificació real dels Serveis Socials Municipals. Tal com vam assenyalar en el Ple Extraordinari del 2 de novembre, els Serveis Socials d’Ontinyent s’han de descentralitzar per barris com marca la llei, i no reubicar per plantes en l’actual edifici, com pretén fer el govern municipal. La millor manera de caminar cap a aquesta zonificació real per barris és consignar pressupost per a iniciar el procés, però no s’ha destinat ni un euro en aquest sentit. Creiem que açò demostra molt poca sensibilitat social i una falta de planificació total en aquest àmbit”.

“A més, també hem posat èmfasi en el descens de més del 50% en les ajudes socials de primera necessitat. Si a hores d’ara, a causa de l’existència d’altres programes de suport social d’àmbit autonòmic i estatal s’estan utilitzant menys, caldria buscar maneres de fer que arriben on siguen necessàries, ja que moltes famílies continuen passant greus dificultats econòmiques. En cap cas compartiríem que si eixa partida es veu reduïda, els recursos es destinen a partides que no siguen socials, ja que suposaria una desinversió municipal en matèria de benestar social. Així mateix, hem assenyalat la partida relativa al Menjar a Casa. Seguirem amb atenció la nova contracta, per tal que s’oferisca un servei de qualitat i amb garanties, vist el descens inversor previst, en un moment de pujada generalitzada dels preus dels aliments”, ha destacat Calabuig.

El Cap de l’Oposició ha remarcat que “en matèria de sostenibilitat, hem incidit en la necessitat d’una aposta més ferma, amb una inversió major, pel triturat de les restes de poda. L’augment de 14.000 euros previst respecte a l’any passat és insuficient, si volem aspirar a convertir aquesta opció en el mecanisme clau per a la gestió dels residus vegetals i així reduir les cremes. A més, enguany ja hem hagut d’aprovar en el Ple ampliacions de la partida inicial, per cobrir els serveis realitzats. És necessari destinar més recursos des del principi”.

“També considerem insuficient la partida destinada a les subvencions a instal·lacions fotovoltaiques d’autoconsum. Si volem que els blocs de pisos del nucli urbà aposten per l’autoconsum, cal una partida més ambiciosa en aquest sentit, que puga donar resposta i demostrar que aquesta transició energètica col·lectiva és una prioritat real per a l’Ajuntament. Així mateix, hem criticat l’eliminació de l’aportació a la Comunitat Energètica Local, que passa de 3.000 a zero euros. Cal continuar oferint suport, de totes les maneres possibles, a aquesta iniciativa. Per últim, tampoc hi ha inversions concretes per a impulsar una vertadera xarxa de refugis climàtics a Ontinyent, tal com vam aprovar en el Ple de setembre a proposta de Compromís”, ha subratllat Nico Calabuig.

El portaveu ha exposat que “en la reunió també hem sigut molt crítics respecte a la forma de plantejar les inversions urbanístiques. Després de ser notícia en els mitjans a principis d’aquesta legislatura, i d’haver figurat en pressupostos d’altres anys, en 2024 no es contempla ni un euro per a la reurbanització de la Plaça Major, que és tan necessària. En el cas de la Plaça de la Concepció, torna a pressupostar-se la seua reurbanització, sent una partida que ha anat apareixent i desapareixent en els pressupostos dels últims anys. Considerem molt poc seriosa aquesta manera de fer les coses, ja que falseja el Pressupost i genera una gran incertesa i desconfiança. A més, demostra molt poca claredat en l’ordre de prioritats d’inversió del govern d’Ens Uneix”.

Nico Calabuig també ha explicat que “durant la reunió, el grup municipal al complet vam enumerar les necessitats existents en les regidories de Biblioteques, Arxiu, Enllumenat i Cementeri, totes elles avalades per informes i criteris del personal tècnic de cada àrea. Es tracta de necessitats urgents en matèria d’inversions, personal i altres qüestions, que en molts casos haurien d’estar cobertes fa anys. Per això, hem deixat clar que aquestes actuacions no estan vinculades al nostre sentit del vot, ja que són necessitats de la ciutadania, que han de ser realitzades. Són qüestions avalades tècnicament, no són mesures opinables, sinó d’obligat compliment per a una gestió correcta. Per tant, esperem que es realitzen”.

Calabuig ha conclòs apuntant que “després de la trobada vam acordar continuar en contacte amb el Regidor d’Hisenda, Pablo Úbeda, per parlar de les demandes exposades, i negociar-les. Esperem que s’atenguen les nostres peticions, ja que incideixen en aspectes fonamentals per a la millora de la vida quotidiana de la ciutadania. Agraïm a Pablo Úbeda la seua atenció i predisposició durant tota la reunió”.