La proposta s’emmarca dins la moció que la formació valencianista i ecologista ha presentat al Ple Municipal de setembre, i que recull iniciatives per adaptar Ontinyent a l’Emergència Climàtica en matèria de refugis climàtics, arbrat urbà i mesos de funcionament de la piscina
Aquest dilluns, el grup municipal Compromís per Ontinyent ha presentat la seua moció per al Ple Municipal de setembre, en la qual es recullen tres iniciatives concretes per adaptar Ontinyent a l’Emergència climàtica. La proposta, registrada pel Cap de l’Oposició i portaveu de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, planteja diferents compromisos al govern municipal en matèria de refugis climàtics, arbrat urbà i mesos de funcionament de la piscina municipal, per poder planificar-los amb antelació i executar-los, amb l’objectiu d’aplicar mesures des de l’àmbit local per protegir la població dels episodis de calor i temperatures extremes.
En paraules del regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, “la situació climàtica actual és molt preocupant. A Ontinyent hem viscut un estiu amb temperatures extremes, que ens han situat en diverses ocasions en dades rècord a escala valenciana i estatal. En juliol ja vam presentar una moció amb mesures d’urgència, i altres d’aplicació a mitjà termini, en relació amb la creació d’una xarxa de refugis climàtics a la ciutat. Malauradament, el govern municipal va impedir debatre la nostra proposta, que havia estat presentada en temps i forma. Ara hem incorporat nous aspectes, i la presentem al Ple de setembre, per planificar amb antelació totes les necessitats plantejades, de cara al pròxim estiu”.
Calabuig ha explicat que “una de les propostes és l’ampliació dels mesos de funcionament de la piscina municipal d’Ontinyent. Les piscines municipals s’han convertit en eines clau per a mitigar l’efecte dels episodis d’altes temperatures durant l’estiu, i bona prova d’això és que moltes ciutats han ampliat els mesos d’obertura d’aquestes instal·lacions. Per això, és necessari contemplar l’augment del temps de funcionament de la piscina d’Ontinyent, avançant la seua obertura i retardant la seua clausura. A més, també s’hauria de considerar, tal com ocorre a moltes ciutats, fer gratuït el servei en els dies de temperatures extremes”.
“En l’actualitat, la nostra piscina municipal es manté oberta tres mesos, un temps que està resultant insuficient en l’actual context d’Emergència climàtica, ja que la calor intensa arriba en primavera i es manté fins entrada la tardor. Cal ampliar el temps de servei, per adaptar-se a les noves necessitats socials. A més, comptar amb un servei de piscina més prolongat també repercuteix positivament en l’esport local vinculat a la natació, un sector que ve demandant des de fa anys una major disponibilitat temporal de la piscina municipal. Incorporem aquesta proposta i ho fem amb antelació, per tal que puga realitzar-se tota la planificació i aplicar la mesura des del pròxim estiu”, ha apuntat el portaveu.
Calabuig també ha assenyalat que “continuem defensant la creació d’una xarxa de refugis climàtics estable a Ontinyent, que ajude a protegir la ciutadania, sobretot la més vulnerable, davant els episodis de calor. Aquests refugis han de ser llocs dotats de climatització, cadires i fonts en el cas dels espais interiors en edificis municipals, i de vegetació densa que faça ombra, tendals, fonts d’aigua fresca i cortines d’aigua vaporitzada en els espais exteriors. El govern municipal va instal·lar algunes fonts d’aigua fresca el dia de l’Entrada, una de les mesures que havíem sol·licitat com a urgents a la moció i el Ple de juliol. Hem d’anar molt més enllà, i desenvolupar espais i eines que oferisquen protecció a la ciutadania cada dia d’estiu”.
“Pel que fa a l’arbrat urbà, insistim en la necessitat de desenvolupar un pla específic per accelerar la plantació d’arbrat públic a tots els barris d’Ontinyent, amb l’objectiu d’incrementar progressivament els 7.000 arbres públics actuals fins als 12.000 recomanats per l’OMS per a una ciutat amb el nostre volum poblacional. Evidentment, existeixen zones verdes a tota la ciutat, però cal ser més ambiciosos en aquest sentit, ja que l’impacte de l’arbrat és fonamental en la millora de la qualitat de l’aire o la regulació tèrmica del nucli urbà”, ha subratllat el Cap de l’Oposició.
Nico Calabuig ha conclòs instant “tots els grups polítics de la Corporació a donar suport a aquesta proposta, que busca fer d’Ontinyent una ciutat més amable i preparada per a afrontar les conseqüències del canvi climàtic, i donar respostes i alternatives a la ciutadania”.