Nicolau Calabuig i Serna
Portaveu de Compromís i Cap de l’Oposició de l’Ajuntament d’Ontinyent

El pacte d’Ens Uneix amb el PP per formar govern a la Diputació de València amb el suport de Vox és incoherent amb la voluntat democràtica expressada per la ciutadania d’Ontinyent en les urnes. Els resultats de les eleccions generals a Ontinyent han confirmat allò que ja vam poder comprovar en les eleccions autonòmiques: la majoria de la ciutadania d’Ontinyent vota partits situats en les esquerres i el valencianisme polític. Per tant, gran part dels votants d’Ens Uneix en les eleccions municipals són votants progressistes. Consegüentment, crec que Jorge Rodríguez i el seu partit haurien de fer una reflexió serena sobre la seua decisió de pactar amb la dreta el govern de la Diputació.

En el cas de les eleccions a les Corts Valencianes del 28 de maig, Compromís vam ser la força més votada a Ontinyent amb 5.038 vots, i el Partit Socialista va quedar tercer amb 4.836 vots. Tenint en compte els 577 vots de la candidatura d’Unides Podem, que a nivell autonòmic es presentava per separat de Compromís, els tres principals partits de l’esquerra valenciana sumaven 10.451 vots a Ontinyent, front als 6.703 obtinguts per la suma del PP (4.916) i Vox (1.787). D’esta manera, l’electorat ontinyentí va atorgar a les forces progressistes una clara majoria absoluta, malgrat un context d’ascens de la dreta i l’extrema dreta al País Valencià.

Respecte a les eleccions generals del darrer 23 de juliol, el Partit Socialista quedava en primer lloc amb 6.576 sufragis, mentre que la coalició Compromís-Sumar obteníem la tercera posició amb 4.646 vots. Així, els partits d’esquerres sumàvem 11.222 vots a Ontinyent, front als 8.552 del bloc de dretes, amb 5.996 sufragis per al PP i 2.556 vots per als ultres de Vox. Per tant, el resultat de les eleccions generals a la nostra ciutat també donava una clara majoria als partits situats en l’eix de les esquerres.

Dit això, si atenem als resultats de les eleccions municipals, els 10.111 vots d’Ens Uneix tenen una composició diversa, però si comparem els resultats municipals de tots els partits (3.463 Compromís, 2.786 PP, 1.016 Vox, 992 PSOE i 392 Unides Podem), podem afirmar que bona part de l’electorat de Jorge Rodríguez vota partits progressistes a les eleccions autonòmiques i generals. De fet, Ens Uneix s’ha definit habitualment com a partit “progressista i comarcalista”, i el seu líder sempre ha dit que “no podem negar que venim d’on venim”, en clara referència a la seua militància anterior al Partit Socialista.

Per això, considere que la decisió de pactar el govern de la Diputació de València amb la dreta és un error històric de cara a l’electorat d’esquerres que ha confiat en Ens Uneix a Ontinyent. Sobretot per una qüestió de coherència política i honestedat amb la ciutadania, valors que haurien d’estar per damunt de qualsevol entrebanc de caràcter personal. Però també perquè les inversions que depenen de la Diputació a Ontinyent i la Vall d’Albaida en cap moment han estat un problema per a la negociació entre els partits progressistes. De fet, els 15 milions d’euros que proposa Ens Uneix per a la Vall d’Albaida són una xifra prou modesta tenint en compte el pressupost de la Diputació. Fins i tot en el cas de les inversions que depenen de la Generalitat, en la majoria dels casos són iniciatives que ja estan en marxa o aprovades pel Govern del Botànic, i que s’haurien de realitzar governe qui governe.

Dit això, crec que Jorge Rodríguez i el seu equip s’han equivocat. S’han equivocat pactant amb qui volia enviar a Jorge a la presó. S’han equivocat oblidant que Jorge va ser elegit alcalde l’any 2011 sense majoria absoluta: amb 7 regidors del Partit Socialista, gràcies a la generositat dels 3 regidors de Compromís i del regidor d’Esquerra Unida, i cap d’estos partits va qüestionar que l’alcaldia havia de ser per al partit progressista més votat. I sobretot, s’han equivocat obviant que molts dels seus votants han confiat en Ens Uneix pensant que era un partit progressista, i ara veuen com Natalia Enguix serà vicepresidenta d’un govern del PP que s’ha format gràcies als vots de l’extrema dreta de Vox.