Nico Calabuig i M. Àngels Moreno han denunciat “la paràlisi en la gestió d’un govern municipal amb majoria absoluta incapaç de convocar els Plens ordinaris i presentar el pressupost municipal en temps i forma”

Aquest dimecres, el grup municipal Compromís per Ontinyent ha denunciat la no convocatòria de Ple Ordinari de l’Ajuntament d’Ontinyent en novembre, impedint el tractament de mocions dels grups polítics i el punt de precs i preguntes, així com la inexistència de novetats sobre el pressupost municipal de 2023, a un mes de finalitzar l’any. El regidor Nico Calabuig i la regidora M. Àngels Moreno han lamentat el perjudici a la tasca de fiscalització i participació dels grups polítics de no convocar de manera ordinària el Ple, i el perill que el pressupost no entre en vigor l’1 de gener si es retarda la seua aprovació.

En paraules del regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, “la situació social i econòmica derivada de la inflació està provocant efectes negatius en l’economia de les famílies, empreses i col·lectius socials d’Ontinyent i açò exigeix un pressupost municipal adaptat a les necessitats reals de la ciutat en aquests moments. Sobretot, perquè la previsió d’ingressos i despeses de l’Ajuntament hauria d’aportar solucions al context actual, millorar els serveis públics i atendre les inversions vertaderament prioritàries per a la ciutadania. Per tant, a aquestes alçades de l’any ja hauríem de tindre, com a mínim, un projecte de pressupost per estudiar-lo als Consells de participació i per part de tots els grups polítics municipals. Més encara tractant-se d’un govern amb majoria absoluta, amb 17 regidors i regidores per a poder dissenyar el pressupost”.

“De fet, per tal de fer un bon pressupost municipal que puga entrar en vigor el primer dia de l’any 2023, ja hauríem d’estar debatent-lo i a punt d’aprovar-lo. En eixe sentit, ajuntaments com València, Catarroja, Manises o Xàtiva ja ho han fet, fins i tot des de fa setmanes. A més, es tracta d’ajuntaments amb governs de coalició o en minoria, en els quals cal habitualment un procés de negociació més profund i llarg. Açò demostra que les majories absolutes com la que governa l’Ajuntament d’Ontinyent no són necessàriament més àgils per a gestionar, sobretot si hi ha una paràlisi evident des de fa mesos i les prioritats no estan clares”, ha apuntat Calabuig.

Per la seua banda, la regidora i portaveu adjunta, M. Àngels Moreno, ha manifestat que “una vegada més, la capacitat de fiscalització i participació política dels partits de l’oposició es veu debilitada per la no convocatòria de Ple Ordinari, i l’absència de mocions, precs i preguntes. El nostre grup va demanar la incorporació d’aquests punts al Ple Extraordinari d’aquest dijous, una decisió que depén d’alcaldia i es pot efectuar sense problemes, tal com ha ocorregut en altres ocasions durant la legislatura, i se’ns va negar. Lamentem el perjudici que les decisions de La Vall ens Uneix provoquen en la qualitat democràtica d’aquest ajuntament, ja que aquests dos punts són claus per a la tasca i la iniciativa dels grups de l’oposició, i per a donar veu a la ciutadania a través dels seus representants públics”.

“En definitiva, estem patint les decisions poc democràtiques d’una majoria absoluta, i a la vegada tampoc existeix l’eficàcia en la gestió que alguns atribueixen a aquest tipus de governs. Davant aquest context, des de Compromís per Ontinyent continuarem treballant en totes les vies al nostre abast per a fer arribar les nostres propostes, desenvolupar la nostra tasca fiscalitzadora, i treballar en la millora diària de la vida de les ontinyentines i ontinyentins”, ha conclòs Moreno.