Nico Calabuig i M. Àngels Moreno han assenyalat que “servirà com a full de ruta amb un ordre de prioritats clar per a la rehabilitació d’edificacions als barris històrics i diferents zones urbanes degradades de la nostra ciutat. Necessitem una major planificació i una actuació més global en aquest sentit”
El grup municipal Compromís per Ontinyent ha registrat una moció en la qual proposa l’elaboració per part de l’Ajuntament d’Ontinyent d’una Estratègia Local de Rehabilitació de l’Entorn Construït, un document estratègic de planificació de les actuacions en matèria d’urbanisme i rehabilitació. La proposta del regidor Nico Calabuig i la regidora M. Àngels Moreno incideix en la utilitat d’un instrument com aquest per a permetre un major impuls a la rehabilitació dels barris històrics de La Vila i el Poble Nou, així com altres zones amb construccions més antigues dins els barris nous. La proposta se sustenta en el mètode per a l’elaboració d’aquests documents estratègics que s’ha posat a disposició dels municipis des de la Conselleria d’Habitatge i l’Institut Valencià d’Edificació.
En paraules del regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, “a Ontinyent tenim reptes importants en matèria d’urbanisme que cal abordar amb urgència. Els barris històrics de La Vila i el Poble Nou necessiten un full de ruta complet amb una estratègia de rehabilitació profunda, que transcendisca la durada de les legislatures, i s’encamine a recuperar per complet aquests barris, els dignifique i permeta atraure i fixar població en ells. Totes aquestes qüestions han sigut amplament reclamades pel teixit veïnal d’aquests barris, així com totes les persones que viuen en ells i desitgen una millora del seu entorn urbà. A més, saber quines són les actuacions prioritàries ajudarà a aprofitar al màxim la captació de subvencions i ajudes per destinar-les allà on més falta fan”.
Calabuig ha destacat que “bona prova de la necessitat de comptar amb eines més efectives per impulsar una estratègia de rehabilitació és el constant enfonsament de cases al centre històric. Aquest mateix dimarts hem conegut el despreniment d’una cornisa, part d’una façana i solsides internes en un immoble de propietat municipal del carrer Muralla, i la caiguda de cornises en una casa del carrer Antic dels Albellons. Fa uns mesos una altra casa va caure al carrer Muralla, a més d’altres habitatges al carrer Roses i el carrer Teixidors. Tampoc hem d’oblidar les solsides patides en la casa natal del compositor Gomis, així com un altre habitatge del Carrer Major. Davant aquesta situació d’emergència, qualsevol aportació útil es fa més que necessària”.
“Com hem assenyalat en diferents ocasions, cal passar de les accions de rehabilitació aïllades al foment d’una acció més planificada, ambiciosa i global. Apostar per reforçar la part més històrica del nucli urbà d’Ontinyent permetrà guanyar en equilibri social urbà, posar en valor entorns amb un valor estètic i patrimonial afegit, obrir noves oportunitats econòmiques i comercials i oferir un model de vida més sostenible i saludable. A més, aquest plantejament enllaça amb les propostes de desenvolupament sostenible de Nacions Unides o l’Agenda Urbana Espanyola. És el moment de desenvolupar l’Estratègia Local que permeta avançar en aquest sentit”, ha apuntat el portaveu.
La regidora i portaveu adjunta, M. Àngels Moreno, ha exposat que “altres barris més nous, com Sant Josep o Sant Rafael, comencen a comptar amb algunes zones amb construccions més antigues, de fa cinc dècades o més, que també poden patir un major deteriorament i repetir la mateixa situació viscuda als barris històrics si no es pren en consideració la seua situació i necessitats des del moment present. Per això, considerem molt necessari aprofitar l’eina facilitada per l’Institut Valencià d’Edificació per a elaborar una Estratègia Local de Rehabilitació de l’Entorn Construït”.
“Aquest document permetria sistematitzar amb més concreció les accions a realitzar en matèria d’urbanisme, establir un ordre de prioritats clar en aquest sentit, i planificar un calendari d’execució. A més, aquesta Estratègia hauria de comptar amb la participació i implicació de tots els agents intervinents o afectats en els processos de rehabilitació d’edificacions als barris històrics i altres àrees degradades. Comptar amb un instrument com aquest també podria incentivar una major implicació dels propietaris i propietàries d’habitatges, i aconseguir desencallar, a través de l’acció col·lectiva que implique a totes les parts, la situació de deteriorament, i fins i tot abandonament, d’algunes zones i carrers de la nostra ciutat”, ha manifestat Moreno.
Des de Compromís per Ontinyent han conclòs subratllant que “esperem comptar amb el vot favorable de La Vall ens Uneix i el Partit Popular. Com sempre, plantegem una proposta en positiu per a Ontinyent, que pot ajudar a organitzar de forma clara, programada i més completa els reptes en urbanisme i rehabilitació que tenim davant i que no poden esperar més. Està en joc el futur dels nostres barris històrics i tot l’entorn urbà d’Ontinyent”.