Nico Calabuig ha fet balanç de les dades de l’OMIC de 2021 i el primer semestre de 2022, on destaquen sectors com la telefonia i l’electricitat
L’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) d’Ontinyent ha atés 423 reclamacions i 584 consultes en l’any 2021, i 121 reclamacions i 237 consultes en el primer semestre de 2022. Aquestes xifres han sigut facilitades aquest dimecres en roda de premsa per part del regidor de Consum de l’Ajuntament d’Ontinyent, Nico Calabuig, qui ha fet balanç de la tasca desenvolupada a l’Oficina, acompanyat pel tècnic del servei, Josep Antoni Gramaje.
Calabuig ha desglossat les dades de l’any 2021, assenyalant que “de les 423 reclamacions de l’any passat, 112 han sigut sobre serveis de telefonia. Aquest sector és, amb diferència, el que més reclamacions acumula, amb un 26% del total. Per darrere estan els serveis relacionats amb l’electricitat, amb 47 reclamacions. Amb menor incidència trobem 24 reclamacions en serveis de bancs i entitats financeres, 22 reclamacions en serveis de gas i 22 reclamacions en electrodomèstics. En l’epígraf d’altres serveis, que aglutina diferents àmbits que no estan inclosos en els epígrafs bàsics, trobem un total de 91 reclamacions de serveis com la venda d’entrades d’espectacles, les ITV, entitats de préstec, venda domiciliària o serveis de màrqueting online, entre altres”.
Pel que fa a les consultes de 2021, el regidor de Consum ha apuntat que “s’han realitzat un total de 584 consultes. Novament la telefonia és el sector que implica més consultes, amb 150. Per darrere està l’electricitat, amb 72 consultes i la banca, amb 41. En menor mesura trobem les consultes sobre gas (36), automòbils (35), o venda per correu (33). Cal assenyalar que de les 584 consultes de 2021, un total de 458 s’han realitzat de forma presencial, mentre que s’han atés 115 consultes per telèfon i 11 per correu electrònic”.
L’edil també ha exposat les dades corresponents al primer semestre de 2022. “En els primers sis mesos d’enguany s’han registrat 121 reclamacions. Destaca molt clarament la telefonia, amb 40 reclamacions, el que suposa un terç del total. Està seguida per l’electricitat, que ha acumulat 24 reclamacions. Per altra banda, aquest primer semestre s’han realitzat 237 consultes. Novament es manté la tendència, ja que els sectors amb més consultes és la telefonia (46), seguit per l’electricitat (42). Per darrere es troben les consultes sobre automòbils (20), la venda per correu (16) i la banca i financeres (14). A més, del total de consultes, 187 s’han atés presencialment, 46 per telèfon i 4 per correu electrònic”, ha explicat Calabuig.
El regidor ha assenyalat que “com es pot observar, la telefonia continua sent el servei que més incidències genera, tal com passava l’any 2020. També repeteixen altres sectors com els bancs i financeres o l’electricitat. En el cas de l’electricitat, sí que s’aprecia un increment del de les reclamacions respecte a fa dos anys, entenem que també amb motiu de situacions com el canvi tarifari. Per altra banda, un sector que ha descendit lleugerament és el transport, que en 2020 acumulava més reclamacions i més consultes, a causa de les cancel·lacions per la COVID-19”.
“Cal destacar que la major part de reclamacions i consultes corresponen a empreses, entitats i serveis grans, fins i tot multinacionals. Per això és molt important conéixer els serveis que presta l’OMIC per a poder fer front, com a consumidores i consumidors, a possibles situacions de desprotecció per motius com cancel·lacions, cobraments incorrectes o tarifes abusives, entre altres. I el que és més important, aquestes dades constaten que el consum en comerços i serveis locals és més segur per la confiança i el tracte proper que ofereixen”, ha subratllat Calabuig.
Per la seua banda, el Tècnic de l’OMIC d’Ontinyent, Josep Antoni Gramaje, ha recordat els serveis que presta l’oficina. “Des de l’OMIC s’atenen diàriament les consultes, dubtes i reclamacions de les consumidores i consumidors d’Ontinyent, a més de prestar assessorament a la ciutadania sobre quin procediment és més adient davant les incidències que puguen produir-se en l’adquisició de productes i serveis. Així mateix, des de l’oficina es porta a terme la tramitació dels escrits de reclamació, el seguiment dels casos o el trasllat de casos a mediació. L’atenció pot ser presencial o per telèfon, amb prioritat per a sol·licituds amb cita prèvia, en horari de matí de dilluns a divendres. Així mateix, també es realitzen consultes per correu electrònic”.