El portaveu de Compromís per Ontinyent ha assenyalat que “fa més d’un any que vam plantejar al govern municipal la necessitat urgent d’iniciar els tràmits per a adquirir aquesta casa i rehabilitar-la per a ús públic, abans que el pas del temps i els fenòmens meteorològics adversos la deterioraren o enfonsaren. Lamentablement, ara estem vivint eixa situació”
Aquest dijous, el grup municipal Compromís per Ontinyent ha valorat els enfonsaments parcials viscuts a l’interior de la casa natal del compositor Josep Melcior Gomis, situada al número 18 del carrer Gomis, registrats el passat dimarts de nit. El regidor Nico Calabuig, que va presenciar personalment l’enfonsament a la casa natal de Gomis i va fer pública la situació a través de les xarxes socials, ha lamentat aquest fet, així com la inacció del govern municipal de cara a accelerar els tràmits per a l’adquisició i conversió en museu de l’habitatge, tal com va proposar Compromís per Ontinyent en un prec registrat a l’Ajuntament el 8 de gener de 2021.
En paraules del regidor i portaveu valencianista, Nico Calabuig, “sense dubte, estem assistint a la pèrdua d’un element amb un gran valor històric i patrimonial per a la nostra ciutat. En gener de 2021, quan vam traslladar al govern municipal per escrit la proposta d’adquirir i convertir en museu la casa natal de Josep Melcior Gomis, ja vam avisar de la urgència d’actuar en aquest sentit, abans que el pas del temps o els fenòmens meteorològics adversos afectaren greument a l’immoble, deteriorant-lo o fins i tot provocant el seu enfonsament. Ara estem patint les conseqüències d’eixa inacció”.
“Evidentment, el manteniment d’un habitatge correspon als seus propietaris. Però és una llàstima que hagen de produir-se enfonsaments perillosos en diverses cases del centre històric per tal que boten les alarmes al consistori. A més, en aquest cas concret, era una obligació moral que l’Ajuntament haguera treballat per a adquirir ja fa temps la casa natal de Gomis, tenint en compte el valor històric de l’espai on va nàixer un dels compositors més importants del primer terç del segle XIX a escala hispànica i europea. No és un fet inesperat, sinó massa previsible, que haja ocorregut aquest enfonsament. Per tant, considerem que eixa deixadesa i la falta d’un ordre de prioritats clar respecte a la política d’inversions de la nostra ciutat és responsabilitat exclusiva de la majoria absoluta de La Vall ens Uneix”, ha subratllat Calabuig.
El portaveu ha insistit que “per aquests motius, reiterem la nostra petició de fa quinze mesos, i reclamem al govern municipal que estudie totes les alternatives al seu abast per a abordar aquest projecte, ja que no estem parlant d’un immoble qualsevol, sinó d’una part de la història d’Ontinyent. A més, l’actual govern municipal, amb les contínues modificacions de crèdit que aprova unilateralment per canviar el pressupost municipal en incomptables ocasions durant l’any, està demostrant que quan vol troba recursos per tal d’aconseguir els seus objectius”.
“Per tant, tot i els lamentables fets ocorreguts dimarts, encara estem a temps de salvar un indret amb rellevància històrica, si existeix la voluntat política necessària. Com sempre, es tracta de prioritzar. Hem de decidir si volem obres faraòniques, com, entre altres, unes innecessàries escales mecàniques de 120.000 euros en un espai que ja està adaptat amb rampa, o si per contra, volem protegir i recuperar el nostre patrimoni abans de perdre’l per a sempre”, ha assenyalat Calabuig.
El regidor ha recordat que “la proposta que impulsem es pot observar a moltes ciutats d’arreu del món, on els diferents espais en els quals van nàixer o viure personatges il·lustres que acaben convertits en museus o espais de visita. Pensem que una figura tan rellevant a escala internacional com Josep Melcior Gomis hauria de tindre un museu en la seua ciutat natal. Açò permetria donar un major impuls a la figura del compositor ontinyentí i oferir un nou atractiu cultural i turístic a Ontinyent, la qual cosa també representaria una oportunitat d’impuls econòmic per a la ciutat”.
“A més, l’actuació contribuiria a la revitalització i dignificació del Carrer Major, que pateix una degradació evident en l’actualitat. Una degradació que requereix un Pacte pel Centre Històric consensuat amb mesures consistents i duradores en el temps, tal com hem proposat també en diverses ocasions, sense haver rebut resposta per part del govern municipal”, ha manifestat el portaveu.
Nico Calabuig ha conclòs apuntant que “cal una reacció urgent, abans que immobles amb un significat històric important com la casa natal de Gomis s’acaben enfonsant per complet, tal com ha ocorregut en altres ocasions amb edificacions patrimonials al centre històric de la nostra ciutat”.