El regidor Nico Calabuig i la regidora M. Àngels Moreno van tractar amb la Junta de l’Associació Veïnal la necessitat d’un pla de rehabilitació d’habitatges més ambiciós, la pèrdua de la Policia de barri o la cura de l’aspecte estètic i patrimonial del Poble Nou
Aquest dilluns tenia lloc a la seu de Compromís per Ontinyent una reunió de treball entre el regidor i portaveu municipal Nico Calabuig, la regidora M. Àngels Moreno, i membres de la junta de l’Associació Veïnal del Poble Nou, presidida per Sara Alberca. Durant la trobada es van tractar diferents qüestions que afecten al barri, com l’estat de deteriorament de diferents carrers i habitatges i la necessitat d’un pla més ambiciós per recuperar-los, la sensació de menor seguretat per la pèrdua de la Policia de barri, o l’existència d’actuacions que suposen un xoc estètic amb el valor patrimonial de la zona.
Tal com apuntava el regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, “fem una valoració positiva d’aquesta trobada amb membres de la junta de l’Associació Veïnal de Poble Nou, però també constatem que a nivell d’Ajuntament encara hi ha molta feina per fer. Des de fa massa temps, determinades zones del barri pateixen una greu situació de deteriorament i despoblament, que cal abordar amb urgència i de manera ambiciosa, tal com venint insistint des del principi de la legislatura. Coincidim amb l’Associació Veïnal que hauria de ser prioritari afrontar amb més instruments el procés de rehabilitació del barri. Actualment existeixen subvencions i actuacions un tant aïllades, però la realitat evidencia que són insuficients i que es necessita més planificació”.
“Per una banda, cal que s’estudien més formes de finançament que permeten escometre reformes o rehabilitacions per part de propietaris, independentment del seu nivell inicial de recursos econòmics. Explorar fórmules de finançament, crèdits o ajudes que permeten disposar dels diners des del principi incentivaria més actuacions als habitatges. Així mateix, coincidim en què s’ha d’abordar la recuperació del barri com un programa ben planificat, complet i més ambiciós. És necessari un pla específic que siga una prioritat per a l’Ajuntament d’Ontinyent, que explore totes les fórmules i incentius possibles per a passar de les accions aïllades a una rehabilitació global. Un pla ben dissenyat i consensuat, que recupere el barri per complet i que aquesta recuperació siga vista com una oportunitat d’equilibri urbà, revitalització socioeconòmica i posada en valor del nostre patrimoni, tal com s’ha fet en altres ciutats amb barris històrics semblants”, manifestava Calabuig.
Per la seua banda, la regidora i portaveu adjunta, M. Àngels Moreno, subratllava que “des de l’Associació Veïnal també se’ns ha transmés la necessitat de millorar la qüestió de la seguretat. Per una banda, el veïnat considera que no es fa molta vigilància de les patrulles al barri, fet que acaba incrementant certs comportaments incívics. A més, des de fa temps ha quedat suprimit el servei de la Policia de barri, que permetia una atenció i vigilància de major proximitat i suposava un benestar per a la ciutadania. Aquesta problemàtica està sent comuna a les diferents reunions que estem realitzant amb el teixit veïnal, i precisa una solució que permeta recuperar aquest servei municipal que tan bona acollida tenia a totes les zones d’Ontinyent”.
Moreno també exposava que “podem identificar una altra necessitat, vinculada a la protecció estètica o patrimonial del barri. Per una banda, cal continuar aprofundint en les actuacions de manteniment, neteja viària i obres en l’espai públic que permeten aconseguir una millor imatge del barri, com un espai viu i amable. A més, tal com ens manifesten des de l’Associació Veïnal, caldria buscar fórmules per a seguir conservant la valuosa identitat estètica del Poble Nou en totes les obres que es puguen realitzar, tant des de l’àmbit privat com des del públic. També creiem que cal revisar els plans urbanístics existents, en aquest cas el PRI del Poble Nou, per adaptar-lo a les realitats i necessitats actuals de la zona, i fer-lo més flexible en alguns casos, per donar més facilitats a la rehabilitació d’immobles”.
Des de Compromís per Ontinyent concloïen assenyalant que “agraïm a l’Associació Veïnal de Poble Nou la seua predisposició a treballar conjuntament, traslladar les demandes i necessitats del barri i mantindre un contacte directe i constant. El Poble Nou té un gran potencial com a entorn patrimonial i com un barri capaç d’oferir habitatges de qualitat en un espai tranquil. Cal apostar de forma ambiciosa per recuperar una zona clau per a l’Ontinyent del present i el futur. Créixer cap a dins i reforçar els nostres estimats barris històrics és una prioritat per a Compromís per Ontinyent, i continuarem treballant en eixe sentit”.