Durant la reunió, en la qual van participar el regidor Nico Calabuig i la regidora Paloma Alberola, i els diputats Jesús Pla i Nathalie Torres, es van exposar les gestions de la coalició valencianista per millorar l’economia del món de la festa morocristiana i instar a l’Estat perquè revise la normativa de la pólvora

El passat dimecres es va celebrar una reunió de treball entre el grup municipal Compromís per Ontinyent i membres de la junta de la Societat de Festers del Santíssim Crist de l’Agonia a la seu de la Societat de Festers. En la trobada van participar, en representació de Compromís, el regidor Nico Calabuig i la regidora Paloma Alberola, acompanyats pel diputat i la diputada de Compromís a les Corts Valencianes, Jesús Pla i Nathalie Torres. Per part de la Societat de Festers va assistir el Secretari, Javier Moscardó, el vocal Ricardo Calabuig i el director del Museu Fester, Rafa Torró.

La reunió va servir per a fer balanç de la situació actual del món de la festa, incidint en temes com la situació econòmica o la regulació de la pólvora per a actes festius. A més de la reunió, també es va realitzar una visita al Museu Fester, guiada pel seu director Rafa Torró, que va permetre als i les assistents seguir coneixent detalls de la festa ontinyentina.

El diputat Jesús Pla, que és el President de la Comissió de Cultura de les Corts Valencianes, va exposar en la reunió les diferents ajudes que han anat desenvolupant-se per a protegir sectors vinculats a la festa com la indumentària o la construcció de carrosses. “Les ajudes que s’han posat en marxa des de la Conselleria d’Economia s’han enfocat a protegir i alleugerir la càrrega econòmica d’aquests sectors, que en un any i mig han vist reduïts pràcticament a zero els seus ingressos i capacitat de treballar. A més, en els pròxims mesos es faran activitats des de l’àmbit de l’artesania vinculada al món de la festa, a través d’espectacles en diferents localitats que puguen reactivar aquests sectors”.

La regulació de la pólvora també es va tractar a la reunió. “Des de les Corts Valencianes, conjuntament amb el Govern Valencià, hem estat treballant en la qüestió, i tenim el compromís del Govern de l’Estat de revisar aquesta regulació per tal de facilitar el seu ús, recollida i repartiment d’una forma que no dificulte el desenvolupament dels actes festius o obligue a parar el calendari d’actes per la quantitat d’hores que es pot tindre en possessió la pólvora. Aquests usos són molt concrets i hem defensat en tot moment que es tinguen en compte en la regulació”, ha assenyalat Jesús Pla.

Per la seua banda, el regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, ha subratllat que “creiem que la reunió amb els membres de la junta de la Societat de Festers era necessària i ha estat molt productiva. Els Moros i Cristians són una de les màximes expressions de la cultura popular d’Ontinyent, i nosaltres, com a defensors convençuts de la identitat cultural del nostre poble, sempre estarem al costat de la nostra Festa. Des de Compromís per Ontinyent tenim molt clar que el contacte directe i constant amb totes les entitats de la nostra ciutat és cabdal per poder abordar com toca les necessitats i demandes que puguen anar sorgint”.

Així mateix, la regidora i portaveu adjunta, Paloma Alberola, ha apuntat que “agraïm l’atenció que ens han oferit els membres de la junta, i tal com els hem comentat, quedem a la seua disposició en tot moment per a ser interlocutors i poder traslladar les seues consultes i demandes a la Generalitat Valenciana o, segons el cas, poder defensar-les a Madrid amb el nostre diputat Joan Baldoví”.

Per últim, la diputada Nathalie Torres valorava la visita al Museu Fester. “La riquesa, història i cultura que es troba dins d’aquest espai té un valor incalculable. Sense dubte, és una parada obligatòria per a qualsevol persona que vulga gaudir d’una experiència cultural, visual i sonora de les festes de Moros i Cristians. És molt important que aquest Museu continue divulgant la festa i les figures que han anat fent-la gran, com tots els càrrecs, diferents personalitats com Cervino o el Mestre Ferrero, i tantes i tantes persones dedicades en cos i ànima als Moros i Cristians d’Ontinyent”.