El Director General de Tributs de la Generalitat Valenciana ha estat treballant en una sèrie de deduccions autonòmiques que beneficiaran els i les contribuents valencians i s’aplicaran en la declaració de la Renda 2020

Els i les contribuents valencians podran aplicar en la declaració de la Renda d’enguany, corresponent a l’any 2020, una sèrie de deduccions desenvolupades, amb caràcter excepcional, per a pal·liar els efectes de la pandèmia de la COVID-19 al País Valencià. Les diferents deduccions autonòmiques, relacionades amb els ERTO, el lloguer o adquisició d’habitatges, o les donacions per finançar programes d’investigació, han estat impulsades pel Director General de Tributs de la Generalitat Valenciana, l’ontinyentí Rafa Beneyto.

Beneyto ha valorat positivament el paquet de deduccions posades en marxa pel Govern del Botànic. “La situació econòmica i social derivada de la COVID-19 està sent molt complexa a les llars valencianes, com a tot arreu. Des de l’Administració hem de vetlar per intentar facilitar la vida de les persones que més ho necessiten. Per això hem buscat bonificar situacions com haver estat en ERTO, l’accés al lloguer i l’habitatge o la situació de les dones víctimes de violència masclista. Pensem que aquestes deduccions podran contribuir a alleugerir la càrrega fiscal de moltes famílies valencianes que ho necessiten en un any com aquest”.

Deduccions en aspectes com els ERTO, l’habitatge, la violència masclista o les donacions per a investigació

Entre les deduccions desenvolupades, una estarà enfocada a poder reduir la major càrrega fiscal en l’IRPF ocasionada per subvencions i ajudes a les persones que s’han vist immerses en un ERTO o han reduït la seua jornada laboral per a tasques de conciliació familiar.

Així mateix, hi haurà diferents deduccions relacionades amb l’habitatge, tant per a l’adquisició i lloguer, com per a les persones arrendadores. Es podrà aplicar una deducció del 5% de la primera adquisició d’habitatge habitual per part dels contribuents de fins a 35 anys. Per altra banda, en el cas de l’arrendament, els inquilins podran deduir-se fins a un 15% de les quantitats pagades en 2020, amb un límit de 550 euros. Hi haurà una deducció del 20% i fins a 700 euros si l’inquilí o inquilina és menor de 36 anys, i del 25% i fins a 850 euros si a més d’aquest requisit es té reconeguda una diversitat funcional física o psíquica.

Per als arrendadors hi haurà una rebaixa fiscal que s’aplica per segon any, amb una deducció de fins a un 5% i un màxim de 3.000 euros per als propietaris que lloguen les seues vivendes a un preu que no supere l’índex de referència de cada zona del territori, com a forma de fomentar lloguers més assequibles.

Altres deduccions seran la rebaixa de fins a 102 euros, o la xifra resultant d’aplicar el tipus mitjà de gravamen general autonòmic, per als contribuents que hagen rebut ajudes públiques per a adquisició o rehabilitació d’habitatge habitual, i deduccions de fins al 20% per a actuacions d’eficiència energètica o obres de conservació i millora d’accessibilitat en habitatge habitual.

Per altra banda, entre les noves deduccions treballades per Beneyto per a enguany se n’aplicarà una del 20% per als primers 150 euros i del 25% a partir d’eixa xifra per les donacions de diners enfocades a finançar programes d’investigació, innovació i desenvolupament científic en el tractament i prevenció de la COVID-19. Així mateix, s’inclou una nova deducció, també del 20%, per a aquelles donacions en diners o en espècie a través de material sanitari o altres, en relació amb la crisi sanitària.

Altres noves deduccions fiscals autonòmiques aniran enfocades a les víctimes de violència de gènere. Així, s’incorpora a les dones víctimes de violència masclista en tipus superreduït del 4% en les transmissions patrimonials en l’adquisició d’habitatge habitual, i s’inclou en aquest benefici a les famílies monoparentals per a l’accés a habitatge habitual. A més, es preveu una deducció del 95%, i fins a 60.000 euros, en donacions en metàl·lic a dones víctimes de violència masclista per a l’adquisició d’habitatge habitual.

Així mateix, per a la campanya de 2022, la Renda 2021, es contempla una nova deducció autonòmica de l’IRPF per a les dones víctimes de violència masclista, del 25% i fins a 850 euros per arrendament d’habitatge habitual, arribant a una deducció del 30% i fins a 1.000 euros en el cas de dones de fins a 35 anys i/o diversitat funcional.

La Renda 2021 també incorporarà rebaixes fiscals relacionades amb el despoblament. Així, s’aplicarà una deducció autonòmica de 300 euros per als contribuents que visquen a municipis en risc de despoblament. Aquesta quantitat augmentarà en 120 euros si la família té un fill o filla, en 180 euros si en tenen dos i en 240 euros per a tres o més.

També s’ha desenvolupat una nova deducció en la quota íntegra autonòmica, relacionada amb la promoció de l’activitat econòmica. Així, es bonificaran les quantitats invertides en accions o participacions socials de capital de societats anònimes, de responsabilitat limitada i societats laborals, o les aportacions voluntàries o obligatòries per socis de cooperatives, amb una deducció del 30% i fins a 6.000 euros. En cas de tractar-se de xicotetes empreses innovadores o societats ubicades en municipis en risc de despoblament, la bonificació arribarà al 45% i fins a 9.000 euros.

Compromís per Ontinyent valora la tasca de Rafa Beneyto

El regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, ha valorat molt positivament la tasca realitzada per Rafa Beneyto impulsant aquestes deduccions fiscals. “És un orgull per a Ontinyent que una persona que ja va demostrar la seua capacitat de gestió i rigor quan va ser regidor d’Hisenda de l’Ajuntament d’Ontinyent, ara estiga contribuint a millorar la vida de les valencianes i valencians des del Govern de la Generalitat Valenciana”.

“Les diferents deduccions, enfocades a aspectes com els ERTO, l’accés a l’habitatge o la protecció de les dones víctimes de violència masclista també seran beneficioses per a la gent d’Ontinyent, i demostren el compromís de Beneyto i del Govern del Botànic amb una fiscalitat més redistributiva i progressista, centrada a ajudar les famílies i persones del nostre territori que més ho necessiten”, ha conclòs Calabuig.