Nico Calabuig ha presentat una campanya informativa per potenciar el coneixement i ús de l’OMIC com a eina de defensa dels consumidors i consumidores
La Regidoria de Consum d’Ontinyent ha llançat aquest dimecres una campanya informativa per fomentar l’ús per part de la ciutadania de l’Oficina Municipal d’Informació als Consumidors i Consumidores (OMIC) de la ciutat. El regidor Nico Calabuig ha presentat la iniciativa acompanyat pel tècnic del servei, Josep Antoni Gramaje, i junts han incidit en la importància del servei com a garantia per defensar els drets de les persones consumidores davant situacions de desprotecció en la compra de productes i serveis.
Nico Calabuig ha apuntat que “a Ontinyent comptem amb un servei cabdal per a la defensa dels drets i interessos de tota la nostra ciutadania, com és l’Oficina Municipal d’Informació als Consumidors i Consumidores (OMIC). Pensem que cal seguir aprofundint en el seu ús i per això hem decidit llançar la campanya ‘Coneix els teus drets, utilitza l’OMIC’, centrada a visibilitzar el servei, que es troba a l’abast dels ontinyentins i ontinyentines per a presentar consultes o reclamacions en cas de patir situacions de desprotecció o vulneració de drets com a persones consumidores, com podrien ser cancel·lacions, cobraments incorrectes o tarifes abusives, entre altres”.
Calabuig ha recordat que “la pandèmia ha provocat multitud de situacions de cancel·lacions de productes i serveis. A més, la compra per Internet s’ha instaurat amb més força i açò també ha incrementat les situacions conflictives respecte als productes i serveis adquirits, amb l’agreujant que les persones afectades per compres online no sempre disposen d’un espai físic per poder adreçar-se a les empreses subministradores. Davant aquests contextos, es fa més necessari encara donar a conéixer el paper de l’OMIC com a espai de proximitat per a resoldre dubtes i conflictes derivats del consum”.
Per la seua banda, el tècnic de la regidoria, Josep Antoni Gramaje, ha desglossat les dades corresponents a l’atenció prestada a l’OMIC en 2020. “En l’últim any hem atés 404 reclamacions i 617 consultes relacionades amb tots tipus de productes i serveis, entre els quals ha destacat per damunt de tot la telefonia i les ofertes relacionades amb ella, i en menors mesura, els transports, principalment transport aeri, o l’electricitat”.
Així mateix, Gramaje ha exposat el funcionament del servei, explicant que “en tots els casos, comencem coneixent de primera mà la situació que ens presenta cada persona quan arriba al servei. Posteriorment, determinem si el fet és tramitable com una reclamació de consum i si la nostra oficina és competent a l’hora de tramitar o fer una mediació en el cas. Si no fóra així, informem el consumidor o consumidora com gestionar la situació en altres administracions competents segons cada cas, com realitzar un arbitratge de consum o, en funció del cas, fins i tot traslladar la qüestió a la via judicial”.
El regidor de Consum també ha assenyalat l’altre objectiu de la campanya. “Volem fomentar l’accés a l’espai de cita prèvia que es troba allotjat a la pàgina web de l’Ajuntament d’Ontinyent. Des de la regidoria vam posar en marxa aquesta pestanya per a canalitzar totes les peticions i fer més accessible el funcionament de l’OMIC en temps de pandèmia, ja que abans el servei només figurava a la web del PROP. Com totes i tots sabem, la COVID-19 fa necessari incrementar l’ús d’aquestes eines informàtiques per oferir un servei el més eficient possible, amb l’objectiu d’atendre amb seguretat i totes les garanties a la ciutadania”.
“Per aquest motiu, tota la part gràfica de la campanya, que estarà present als mitjans de comunicació escrits i digitals, i en xarxes socials, incorpora un codi QR que remetrà a l’apartat de Cita Prèvia de la web municipal, per tal de fer més accessible el contacte amb el servei. Posteriorment només cal seleccionar la pestanya ‘OMIC’, i seleccionar una data i hora per a l’atenció presencial o telefònica amb el nostre tècnic”, ha explicat Calabuig.
El regidor de Consum ha conclòs subratllant “la importància d’aquest servei en la vida quotidiana. Com a consumidors i consumidores, és fonamental que coneguem els nostres drets. Totes les persones adquirim productes i serveis cada dia, i per malentesos, altres problemes o situacions de mala praxi de determinades companyies, ens podem sentir enganyats o tractats de forma injusta, pertorbant el nostre dia a dia. Doncs en tots eixos casos, volem que cada ontinyentí i ontinyentina sàpiga que té al seu abast un servei pròxim i útil, avalat pel treball diari i incansable del nostre tècnic, i enfocat a donar resposta a totes aquestes situacions”.