Nico Calabuig i Paloma Alberola han proposat al Ple que s’inste al Govern d’Espanya a prioritzar el personal docent, així com el personal no docent que treballa en els centres educatius en horari escolar, en la segona fase de la vacunació contra la COVID-19, per tal de “continuar assegurant la màxima protecció i seguretat de l’entorn escolar, i garantir la presencialitat en les aules i el dret a l’educació en igualtat de condicions”

El grup municipal Compromís per Ontinyent ha presentat una moció en la qual es planteja instar al Govern d’Espanya a prioritzar el personal docent, així com el personal no docent que treballa en els centres educatius en horari escolar, en la segona fase de la vacunació contra la COVID-19. La proposta registrada pel regidor Nico Calabuig i la regidora Paloma Alberola, que serà debatuda i votada en el Ple Ordinari del 28 de gener, té com a objectiu continuar garantint de forma efectiva el dret a l’educació, assegurant la màxima protecció en les aules i la presencialitat de la docència a Ontinyent i a la resta de poblacions valencianes.

El regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, ha exposat que “actualment s’està produint la Fase I de vacunació contra la COVID-19, que s’ha enfocat, tal com s’havia plantejat per part del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, a les persones residents i personal sanitari i sociosanitari que treballa en residències de persones majors i d’atenció a grans dependents, així com personal sanitari i sociosanitari dels centres mèdics, que en el cas d’Ontinyent ha suposat 866 vacunacions en la primera setmana. De cara a la Fase II de vacunació, a més dels grups de població que s’han establit, pensem que també cal considerar com a prioritari el personal docent i el personal no docent que treballa als centres educatius en horari escolar”.

Nico Calabuig ha assenyalat que “davant el nou curs escolar, totes les Comunitats Autònomes, dins les seues competències i en col·laboració amb la resta d’administracions i la comunitat educativa, han apostat per garantir la presencialitat, amb un important esforç humà i econòmic, per a fer de les aules espais completament segurs. En el cas de la Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana, s’han realitzat fortes inversions en augment del professorat, reducció de ràtios o augment del personal de menjador escolar”.

“Aquesta aposta de tots els agents implicats en el sistema educatiu per la docència presencial té un valor fonamental, de cara a garantir de forma efectiva el dret a l’educació i la igualtat d’oportunitats. Diferents organismes governamentals i no governamentals constaten l’impacte negatiu que suposaria un tancament prolongat o intermitent dels centres per a l’alumnat i el seu desenvolupament. Per això, prioritzar en la nova fase de vacunació al personal docent i no docent dels centres tindria un paper crucial per mantindre l’espai segur que suposen les aules i assegurar l’accés efectiu al dret a l’educació”, ha manifestat Calabuig.

La regidora i portaveu adjunta, Paloma Alberola, ha explicat que “en la proposta plantegem que l’Ajuntament d’Ontinyent demane al Govern d’Espanya prioritzar en la vacunació a tot el personal que està en contacte amb l’alumnat. Per això, a més del personal docent, demanem que es considere prioritari al personal no docent que treballa en els centres educatius durant l’horari escolar, com per exemple els monitors i monitores de menjador escolar, personal de porteria i zeladors o zeladores, personal terapeuta o d’assistència d’alumnat amb necessitats educatives especials”.

Alberola ha subratllat que “també demanem en la moció que s’inste a la Generalitat Valenciana a defensar aquesta priorització en la vacunació en el proper Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut. Creiem que existeixen motius de pes per a plantejar aquesta priorització, tant pel missatge positiu que pot traslladar a l’alumnat, les famílies i el professorat respecte de la seguretat de l’àmbit educatiu, com també per motius ètics, de protecció del dret a l’educació en igualtat de condicions. No hem d’oblidar que junt amb el Sistema de Salut, el sistema educatiu és un dels grans pilars del nostre Estat del Benestar, i que hem de fer tot el possible per protegir-lo”.

“Esperem comptar amb el vot favorable dels altres dos grups de la corporació municipal, ja que necessitem tota la força i unitat per a traslladar a les administracions superiors aquesta petició”, han conclòs des de Compromís per Ontinyent.