El Grup Municipal de Compromís celebrava aquest dimecres una roda de premsa on han valorat els 100 primers dies de la legislatura a l’Ajuntament
Aquest dimecres tenia lloc a la Seu de Compromís per Ontinyent una roda de premsa de valoració dels primers 100 dies del nou Govern a l’Ajuntament d’Ontinyent. En la convocatòria han participat el regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, i la regidora Paloma Alberola.
Els dos regidors del Grup Municipal de Compromís han analitzat com s’han desenvolupat els primers 100 dies de la legislatura 2019-2023, incidint en diferents aspectes, vinculats a la tasca de gestió de les regidories delegades de Consum i Arxiu, les propostes presentades per la formació en aquests mesos, així com la tasca d’oposició i fiscalització del govern de majoria absoluta de La Vall ens Uneix, presidit per Jorge Rodríguez.
Respecte a la tasca d’oposició, el regidor i portaveu Nico Calabuig assenyalava que “estem davant d’un govern sense un projecte clar de ciutat, un govern que es deixa portar per la pressió de la ciutadania organitzada i de l’oposició”.
Calabuig ha exposat la situació relacionada amb la Setmana de la Mobilitat Sostenible, que no va ser organitzada enguany, motiu pel qual es va fer una crítica pública per part del col·lectiu Ontinyent en Bici. Paral·lelament, Compromís va presentar la moció per a la declaració de l’Emergència Climàtica a la ciutat, i la resposta del govern a tot açò va ser anunciar la gratuïtat del bus urbà, una mesura que celebren des de Compromís, però de la qual dubten si era una convicció ferma o “una reacció al clamor popular dels sectors més progressistes de la ciutat”.
Així mateix, el regidor al·ludia a la polèmica relacionada amb la reforma dels jardins de la Glorieta, i en concret al plantejament d’enderrocar la Casa del jardiner, on a més “s’havien invertit en l’any 2013, 18.000 euros”. Calabuig destacava de nou com el fet d’organitzar-se una plataforma ciutadana de defensa del patrimoni va fer que l’actuació quedara corregida. En paraules del portaveu, els dos fets demostren que “lluny de tindre uns principis ideològics clars, este partit es manté en una actitud immobilista i conservadora”, que només canvia davant la mobilització ciutadana.
Els dos edils han comentat també la tasca de gestió desenvolupada pel Grup Municipal. Paloma Alberola, regidora d’Arxiu, ha assenyalat que un dels principals objectius respecte a l’Arxiu municipal és “posar-lo en valor, donar-lo a conéixer a tota la ciutadania”. Segons Alberola, “l’arxiu és el testimoni de la història de la nostra ciutat, i com a tal és un fons patrimonial valuosíssim”, que caldria dignificar i dotar dels recursos necessaris.
Pel que fa a Nico Calabuig, regidor de Consum, ha recordat les limitacions de recursos i personal existent també en aquest àmbit, i ha assenyalat que “és fonamental que tota la ciutadania siga conscient dels drets de què disposa com a consumidors i consumidores”. També ha ressaltat l’objectiu d’impulsar un consum més responsable i sostenible.
Els edils també han al·ludit a les mocions, preguntes i precs, com altres espais des dels quals aportar idees i propostes. Calabuig ha destacat la Moció per a la retransmissió dels Plenaris per televisió, “una moció que garantia que eixes emissions de les sessions plenàries en directe via televisió no costaren ni un euro més a l’Ajuntament, ja que proposàvem que s’incloguera com una condició en el contracte que ja existeix per a les retransmissions dels festejos populars de la nostra ciutat”. Tanmateix, segons apuntava el portaveu, la majoria absoluta del govern “va tombar la proposta amb un argument econòmic”.
Calabuig també ha parlat de la moció per a la Declaració de l’Emergència Climàtica a Ontinyent, que serà debatuda en el pròxim Plenari i implica compromisos reals i ambiciosos amb la mobilitat sostenible, les energies renovables o el consum responsable. Així mateix, ha fet menció de la moció presentada aquesta mateixa setmana per al pròxim Plenari, de cara a reclamar l’elaboració d’un Pla d’Actuació Municipal davant el Risc d’Inundacions (PAMRI), que és obligatori en el cas d’Ontinyent i encara no existeix. En el seu lloc està en vigor un Pla Operatiu, que només cobreix alguns aspectes, ja que és un dels apartats dins el PAMRI.
El regidor ha aprofitat també per a agrair una vegada més la tasca dels cossos de seguretat i emergències, el voluntariat, els serveis socials i totes les persones que van treballar durant la DANA i ha recordat la predisposició oferida al govern per part del grup Municipal en aquells dies, on també va ser portat a la ciutat el diputat al Congrés, Joan Baldoví, per tal que des de Madrid demanara celeritat en les ajudes per a la població ontinyentina afectada.
Calabuig ha conclòs apuntant que “el futur d’esta legislatura ens deixa moltes incògnites i molt de treball per davant” i ha incidit en què hi ha un govern “que no té un projecte clar de ciutat, i que per tant és imprevisible, i això ens preocupa sincerament, com a formació que intentem que amb les propostes i amb la nostra activitat aportar el màxim possible al bé de la ciutat”.