Nico Calabuig i Serna
Regidor i portaveu de Compromís a l’Ajuntament d’Ontinyent

El darrer 25 de juliol vam celebrar el primer Plenari Municipal Ordinari de la nova legislatura a l’Ajuntament d’Ontinyent. Una sessió amb més de trenta punts ben complets, bastant intensa per a ser la primera, però enfocada per la meua companya Paloma Alberola i per mi mateix com a regidora i regidor de Compromís per Ontinyent amb la tranquil·litat de qui afronta la vida com un aprenentatge i el pas per la política com un servei públic.

Tot i ser el nostre primer plenari, vam decidir començar amb energia: presentant una proposta per garantir la retransmissió de les sessions plenàries en directe per televisió. Una proposta en positiu amb l’objectiu de millorar la transparència i apropar la política municipal als nostres veïns i veïnes, especialment a aquells que no tenen la possibilitat d’accedir a la retransmissió via internet, l’única que s’ofereix actualment i que a penes segueixen un centenar llarg de persones habitualment.

Una xifra ínfima tenint en compte que a Ontinyent vivim més de 35.000 persones. La nostra ciutat té unes dimensions suficientment importants, de la mateixa manera que ho són els debats del seu Ajuntament, com perquè tothom puga rebre una informació completa per poder formar-se una opinió. Per això, facilitar que la ciutadania poguera vore els plenaris per televisió seria una bona manera de donar a conèixer a la gent les decisions que prenem les persones representants públiques des de la casa de totes i tots on el diàleg i la paraula han de presidir el debat democràtic. Nosaltres creiem que la gent d’Ontinyent té dret a conèixer què fan els i les seues representants, no sols qui governa, sinó també qui fiscalitza l’acció de govern, perquè la pluralitat i el debat enriqueixen les polítiques públiques i fan que no siguen fruit del pensament únic.

No obstant això, ens vam trobar amb els 17 vots en contra dels regidors i regidores del partit de Jorge Rodríguez, l’alcalde, qui fent ús de la seua aplastant majoria absoluta va tombar la nostra proposta, tot impedint que la gent del nostre poble puga vore per la tele els interessants debats que mantenen els i les seues representants a l’Ajuntament.

Decepció i desconcert són les dues paraules que millor defineixen com ens vam sentir en comprovar el posicionament de l’alcalde i el seu partit. No entenem per quin motiu van decidir situar-se en contra d’una proposta ben treballada que, al contrari del que va afirmar la portaveu del seu grup polític, la senyora Natàlia Enguix, des de Compromís per Ontinyent dubtem que vaja a generar una despesa addicional a les arques municipals. Sobretot, perquè al text de la nostra moció al Plenari s’especificava clarament que volíem incorporar la retransmissió dels plenaris municipals com a requisit al concurs públic que hui en dia ja es realitza per determinar quin mitjà de comunicació efectua les retransmissions que actualment està finançant l’Ajuntament: les de les festes patronals i les de Moros i Cristians.

Ens sembla bé que l’Ajuntament finance amb diners públics les retransmissions de les festes locals perquè són d’interès públic i contribueixen a projectar la imatge de la ciutat. A més, compartim al 100% que eixes emissions s’adjudiquen a través de concurs públic obert i transparent. Tanmateix, no entenem on està el problema per incloure-hi com a requisit la retransmissió de les sessions plenàries.

En eixe sentit, lamentem que l’alcalde i el seu grup decidiren votar en contra de la nostra proposta argumentant que a nivell autonòmic o estatal -gran exemple, la política estatal- no es fa i que l’Ajuntament ha d’invertir els diners en altres prioritats. Imaginem que les “altres prioritats” devien ser aprovar justament en el mateix plenari un suplement de crèdit amb 40.000€ més per a publicitat institucional, els quals s’afegeixen als 90.000€ del pressupost municipal i sumen un total de 130.000€ només en l’any 2019.

O siga, que en l’hipotètic cas que la nostra proposta haguera generat una despesa addicional, hauria estat bastant més barata que el que ens costa des de fa temps la promoció de tot allò que fa el govern municipal. No obstant això, sembla que no interessa garantir que la ciutadania puga escoltar en peu d’igualtat tant la versió del govern com la de l’oposició.

El més curiós de tot és que el PP, a qui fa uns anys el mateix Rodríguez acusava de falta de transparència, va votar a favor mostrant un talant més obert, dialogant i transparent que qui fa uns anys donava lliçons d’ètica al govern de Lina Insa. Però ara les tornes han canviat i és Jorge Rodríguez qui té la majoria absoluta.