El grup municipal de Compromís per Ontinyent a l’Ajuntament de la ciutat, ha registrat hui dilluns 1 de juliol una pregunta dirigida a l’alcalde Jorge Rodríguez per conèixer quines mesures concretes pensa impulsar els perillosos nivells de contaminació per ozó troposfèric que pateix Ontinyent.

La pregunta ha estat registrada pel portaveu municipal de Compromís, Nico Calabuig, després que es feren públiques les dades dels registres del 2018 de les estacions de mesurament de la Xarxa de Vigilància i Control de Contaminació Atmosfèrica de la Generalitat Valenciana, a través de les quals s’ha conegut que Ontinyent és la tercera ciutat del País Valencià més contaminada per ozó troposfèric.

Tal i com afirma Calabuig, “Tant és així, que els últims tres anys s’han superat en 55 ocasions els nivells de contaminació recomanables per l’Organització Mundial de la Salut, amb la qual cosa se supera el doble de les 25 permeses. Una qüestió molt preocupant de cara a la salut pública de les ontinyentines i els ontinyentins, ja que este pot ser un dels factors desencadenants de l’excessiu nombre de casos de càncer i malalties cardiovasculars que existeix actualment a la nostra ciutat”.

L’ozó troposfèric (nociu) és un contaminant secundari produït per la reacció, en presència de radiació solar, entre el diòxid de nitrogen i els hidrocarburs emesos. Segons l’Agència Europea del Medi Ambient, a l’Estat espanyol es produeixen unes 1.800 morts prematures anuals com a conseqüència de l’exposició a nivells alts d’ozó, el qual també es relaciona amb moltes patologies amb efectes negatius sobre la vegetació.

Per tot això, Calabuig demanava “una resposta valenta per part del govern municipal, per tal que Ontinyent deixe d’ocupar el tercer lloc en un rànquing tan negatiu per a la salut de la ciutadania i la sostenibilitat de la ciutat com és el de la contaminació”.