La ciutadania d’Ontinyent i la Vall d’Albaida ha decidit el diumenge 28 d’abril que Compromís havia de ser la primera força política en les eleccions autonòmiques valencianes. En el cas d’Ontinyent, la victòria ha estat incontestable, amb 5.939 vots, que representen quasi 700 vots més que en les anteriors eleccions valencianes en les quals la coalició valencianista va guanyar per primera vegada a la nostra ciutat. Els més de 15.000 vots obtinguts a tota la Vall d’Albaida situen el company Jesús Pla, actual alcalde d’Agullent, com a diputat a les Corts Valencianes. Una fita important per al valencianisme de la comarca.

Tanmateix, en el cas de les eleccions generals, molt marcades pel debat d’àmbit estatal als grans mitjans de comunicació, la gent de la nostra ciutat i comarca ha escollit majoritàriament la papereta socialista. Així doncs, la bona notícia és que tindrem de nou un govern progressista i valencianista a la Generalitat amb una importància fonamental de Compromís, que durant els darrers quatre anys ha gestionat àrees que han donat bons fruits per a Ontinyent i tota la Vall.

Lluny d’algunes anàlisis unicausals impròpies de la ciència social, la victòria de Compromís en les eleccions autonòmiques valencianes a Ontinyent i la comarca no és casual. Les destacables inversions de les conselleries dirigides per Mónica Oltra (Igualtat i Polítiques Inclusives), Vicent Marzà (Educació) o Rafa Climent (Economia) han millorat significativament la vida de les persones que habitem estes terres blanques. Amb totes les insuficiències pròpies d’una Generalitat infrafinançada per l’Estat, resulta evident que mai abans s’havia fet tant amb tant pocs recursos, i la ciutadania ha sabut reconèixer-ho malgrat l’excessiu protagonisme del debat polític estatal en la campanya valenciana.

Una vegada revalidada la presència de Compromís al Govern Valencià, cal pensar en les eleccions municipals del proper 26 de maig. Unes eleccions a les quals Compromís per Ontinyent ens presentem amb un equip renovat de persones joves i alhora molt preparades, tant des de la perspectiva acadèmica com des del compromís social en diversos àmbits del teixit associatiu d’Ontinyent. Unes eleccions en les quals oferim un programa electoral obert a la participació de la ciutadania i les entitats de la nostra ciutat, perquè la participació ciutadana és la millor manera de mantindre els peus en terra per reflectir les necessitats reals d’un poble que ha de pensar col·lectivament el seu model de futur.

El proper 26 de maig, les ontinyentines i els ontinyentins haurem de decidir quines són les millors propostes per al progrés de la ciutat i quin és el millor equip de persones per tal de fer-les realitat en col·laboració amb la Generalitat. Ens trobem davant d’unes eleccions municipals en les quals haurem de decidir quin govern li convé a Ontinyent: un govern capaç de mantindre una relació positiva de cooperació amb la resta d’institucions públiques valencianes en benefici de la gent d’Ontinyent, o un govern barallat amb els principals dirigents de la Generalitat que pose en perill les inversions que la ciutat necessita per seguir avançant.

El vot és l’eina més poderosa que tenim en democràcia per expressar la nostra voluntat. És l’instrument més potent per decidir el rumb que volem seguir com a poble. Per això, votar és una decisió que cal prendre des de la serenitat, la responsabilitat i el compromís cívic de pensar en el futur de la ciutat deixant de banda les apostes aventurades i obrint la porta a opcions segures capaces d’aportar estabilitat a l’Ajuntament, col·laboració amb la Generalitat, certeses a les persones, així com uns objectius clars per impulsar avant Ontinyent de la mà de la ciutadania i els agents socials.

Ontinyent té reptes econòmics, socials i mediambientals que cal afrontar conjuntament de manera seriosa. El foment de les condicions favorables perquè es creen nous llocs de treball, la inversió en les polítiques socials i inclusives per fer una ciutat més justa per a totes les persones i una política urbanística i territorial sostenible que revaloritze el patrimoni històric i natural alhora que garantisca l’accés a un habitatge digne, són alguns dels reptes principals que Compromís per Ontinyent volem afrontar des de l’Alcaldia. Parlem-ne d’això. Parlem d’allò que interessa a Ontinyent.

Nico Calabuig i Serna
Candidat de Compromís a l’alcaldia d’Ontinyent