Des de Compromís valorem molt positivament aquesta mesura del Govern del Botànic en favor de la visualització de les dones treballadores i la memòria democràtica

La Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori ha comunicat aquest dilluns els noms dels 28 grups d’habitatges que passaran a tindre nom de dona, uns canvis que van començar l’any passat per tal adaptar la nomenclatura a la Llei de Memòria Democràtica i per la convivència, que estableix que les referències a l’aixecament militar del 1936, el franquisme i la dictadura són contràries a la memòria democràtica i la dignitat de les víctimes.

En eixe sentit el grup d’habitatges Rafael Ramon Llin d’Ontinyent passarà a denominar-se Dones del Tèxtil.

La modificació de nomenclatura es fa també amb visió de gènere, per això es vol reflectir el suport del Govern del Botànic a les dones fent que adquirisquen protagonisme amb el nom en espais públics. En la justificació del canvi, es fa referència a l’àmplia ocupació femenina en el sector tèxtil durant la segona república espanyola i primeres dècades de la dictadura, en un ambient laboral pèssim i extenuant i de salaris molt baixos.

L’any passat, amb el canvi oficial es va substituir el nom del grup de Bocairent Francisco Franco pel de la pintora Margarita Macip (1579-1613), filla de Joan de Joanes.

En total, enguany aprofitant la proximitat de la data del 8 de Març, la Generalitat Valenciana ha anunciat el canvi de nomenclatura de 28 grups d’habitatges, entre els quals també hi haurà Dones de l’Horta o Treballadores de la Ceràmica, i noms de dones com Manuela Ballester, Concepción Arenal, Maruja Mallo, Carmen de Burgos o Mercedes Hernández.