La diputada de Compromís a les Corts, Teresa Garcia, ha presentat una proposta per impulsar, juntament amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) i les diputacions, la creació d’una Xarxa Valenciana de Turisme Industrial, “que agrupe als municipis amb patrimoni industrial del territori valencià. L’objectiu és generar una marca i una línia d’actuació comuna que siga un instrument de projecció, d’atracció de visitants i de creació d’activitat econòmica i cultural al voltant del turisme industrial”.

En eixe sentit, la portaveu de Compromís per Ontinyent, Sílvia Urenya, ha manifestat que “iniciatives turístiques com aquesta suposaran un nou impuls cultural i econòmic per a la nostra ciutat ja que es millorarà la difusió de rutes com la de les Xemeneies, el futur Museu del Tèxtil Valencià a la fàbrica de Revert que es troba actualment exposat al Palau de la Vila o el Molí Descals.”

Urenya incidia en la necessitat “d’apostar per la recuperació del patrimoni ontinyentí ja que la delicada situació d’una de les joies que tenim com és el Molí Descals o la passivitat del govern socialista d’Ontinyent respecte la recuperació dels Banys de don Lisard, són una mostra de la manca d’ambició en aquest aspecte.”

La portaveu de Compromís a l’Ajuntament recordava que “gràcies al treball realitzat per companys valencianistes com l’alcalde Rafa Portero o regidors del BLOC en el seu moment com Joan Cambra, Ontinyent ha recuperat i posat en valor elements patrimonials com les xemeneies i també es van donar les passes definitives per a la implantació Museu del Tèxtil Valencià amb la compra de l’antiga fàbrica de Revert en l’any 2001”.

Segons Garcia, diputada de Compromís, “el patrimoni industrial és el conjunt dels béns mobles, immobles i sistemes de sociabilitat relacionats amb la cultura del treball que han sigut generats per les activitats d’extracció, de transformació, de transport, de distribució i gestió generades pel sistema econòmic sorgit de la ‘revolució industrial’. I a poc a poc s’està consolidant una tendència de creixent interès pel passat industrial de tota Europa, que es concreta en la recuperació, protecció i valorització del patrimoni industrial recuperant-lo com a element museístic, d’una banda, i d’altra banda, en visites a la indústria activa”.

“A determinats països europeus (Regne Unit, Alemanya, França…) ja fa dècades que treballen en la restauració, museïtzació i difusió del patrimoni industrial. I, per exemple, a Catalunya una de les propostes més ambicioses que s’ha posat en marxa és la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya (XATIC), que agrupa més de 25 municipis que tenen en comú un important i variat llegat industrial que permet conèixer a fons la revolució industrial i, amb ella, la transformació del territori i de la societat de la Catalunya contemporània”.

“Al nostre territori, l’Agencia Valenciana de Turisme ha inclòs el turisme industrial com un dels nostres productes turístics en el Llibre Blanc per a la nova estratègia turística valenciana. El turisme industrial és un recurs imprescindible, donat el seu inqüestionable valor educatiu i social i el seu considerable potencial econòmic”.

“Des de Compromís considerem que la suma d’esforços i l’organització d’una línia d’actuació comuna en quant al turisme industrial dels nostres municipis contribueix a una major efectivitat en la difusió i la presència en els mercats turístics. De fet, encara que al nostre territori alguns enclavaments, com el Port de Sagunt, ja pertanyen a la Ruta Europea del Patrimoni Industrial, l’única comunitat autònoma que apareix en l’oferta europea de rutes de patrimoni industrial és Catalunya. Per això és necessari treballar per tindre la nostre pròpia oferta de turisme industrial”, ha conclòs la diputada Teresa Garcia.