En la roda de premsa que va oferir l’equip de govern de valoració de la ciutat, escoltàvem dir al senyor alcalde que “el fondo és important però que també ho són les formes”. I no podem estar més d’acord.Des de Compromís, no compartim les formes en què s’ha dut a terme el debat de la ciutat, en què ni s’ha comptat amb la resta de grups polítics ni s’ha donat veu a la ciutadania. La reunió a què se’ns va dir als portaveus que se’ns convocaria per a consensuar el debat no ha tingut lloc mai.

El consens de què parla el govern, no el veiem enlloc. Començant pel debat, i passant per la campanya l’Ajuntament al Barri, en què no es va comptar amb la resta de grups polítics que també tenen responsabilitats. No és el nostre cas, perquè no vam acceptar l’oferiment de tindre regidoria, ja que sospitàvem en què es convertiria això: en treball tutelat. Això és voler fer veure que es compta amb tots per a realment no comptar amb ningú.Tampoc veiem consens quan ix publicat a la premsa al matí la decisió que prendrem a la vesprada al plenari, o certes accions de govern, com el pla d’accions de millora del Pou Clar. L’oposició, ni en sabem res ni s’ha comptat amb la nostra opinió.

La voluntat de treballar conjuntament el Pla Estratègic de Ciutat també va quedar en res. Després de diferents reunions per a recollir propostes, l’esborrany que vam rebre va ser un guió que havíem d’emplenar amb propostes, que se suposa que ja havíem fet arribar. En això ha quedat, de moment, i que ens conste, el Pla Estratègic de Ciutat.

Per això, quan diuen que una majoria absoluta no té per què ser absolutista, no podem estar d’acord, perquè realment ací no es compta amb ningú.

Lamentem que només s’escolte a la ciutadania quan no molesta. Ni s’ha escoltat la Plataforma Stop Cremes, ni l’associació Cassola sense corda, ni s’ha donat resposta a les sol·licituds d’algunes associacions de veïns. Tampoc s’ha donat resposta a per què abans ens oposàvem al COR i ara hi entrem de manera voluntària, cessió de l’ECOPARC inclosa. No parlem ara de si havíem d’entrar o no: del que parlem és que ningú del govern ha eixit a donar la cara a explicar què passa amb aquest tema, ni què passa amb els rebuts.

També lamentem que no s’haja treballat per millorar Ontinyent Participa (recordem que, gràcies a una esmena de Compromís als pressupostos, se n’ha augmentatla partida, perquè si no, ni això). Després de dos reunions, la millora del programa s’ha limitat a convocar el Consell de Ciutat per a valorar les propostes abans de fer-les públiques. Això no és apostar per la participació ciutadana.

Compromís, en dos anys, hem presentat 13 mocions. De les acceptades, l’equip de govern no està fent res per a posar-les en marxa.També hem registrat 23 preguntes a l’equip de govern, de les quals només n’hem rebut resposta a 6. Entre les preguntes no contestades: quina despesa ha suposat l’Any Gomis a l’Ajuntament d’Ontinyent i el balanç del Pla Reactiva II, que ens consta que no és positiu.

Els costa de contestar especialment quan preguntem per la despesa en publicitat institucional. Cal que la ciutadania estiga informada de tot el que fa el govern, evidentmet i per descomptat, però una cosa és donar informació i altra cosa és pagar amb diners públics una descarada publicitat del govern en general ide la figura de l’alcalde en particular. Per lògica, eixos mateixos diners estan servintper a ocultar les persones que, encara que no formem part del govern, treballem des d’un anonimat obligat al servei de la nostra ciutat. Les dades: en 2016, de 90.000€ pressupostats se n’acaben gastant 241.865,28€, raó per la qual no vam donar suport al pressupost de 2017.

Per altra banda, si el que valorem són aquests dos anys de legislatura, per què parlen dels últims sis anys quan es refereixen a la reducció del deute? En 2015, després de la legislatura conjunta Compromís-PSOE, el deute s’havia reduït a poc més d’11 M d’€ dels 20’4M d’€ heretats de l’anterior legislatura, en mans del PP. Ara el deute està en poc més de 10M d’€. Amb Compromís al govern, vora 9M d’€ de reducció del deute en quatre anys. Amb el PSOE en solitari, 1M d’€ de reducció en dos anys. Els en queden dos més per a poder comparar.

Quan l’equip de govern diu que ha aconseguit reduir la crispació en el consistori, no podem més que fer un somriure sarcàstic:motius per a estar crispats ens en sobren, el que passa és que donem prioritat a altres coses.

També somriem de manera sarcàsticaquan escoltem dir a l’equip de govern que “ara Ontinyent té capacitat d’influència en administracions superiors” perquè ací hi ha una realitat, i és que tant el govern de la Diputació com el Govern del Botànic, on cogovernem Compromís i PSOE, estan més que demostrant que treballen de manera objectiva, i que les inversions i ajudes arriben on fan falta, independentment del color polític municipal.

És un orgull veure com governs formats per diferents formacions polítiques seuen a taula per a consensuar quina és la millor decisió pel bé comú i quina n’és la prioritat: les persones. Són governs que funcionen, i per això, arriben a Ontinyent totes les inversions i ajudes que arriben.

Gràcies a eixes ajudes i inversions, que rebem de manera objectiva, s’han pagat a Ontinyent els 2M d’€ de deute que l’anterior govern de la Generalitat tenia amb la nostra ciutat; rebrem 1’2 M d’€ per a la millora dels polígons de la nostra ciutat; comptem amb programes com Avalem Joves amb el SERVEF, a través del qual vora 30 joves tindran una primera feina a la nostra ciutat; la residència de discapacitats serà una realitat; Xarxa Llibres, noves beques, el C1 d’anglés a l’aulari de l’EOI,tres aules de dos anys i ajudes a escoles de la nostra ciutat;rehabilitació del segon refugi antiaeri, el de Tortosa i Delgado… per posar uns exemples.També cal tindre en compte totes les ajudes i plans que ens arriben.

No compartim moltes de les formes de treballar d’aquest equip de govern, però compartim gran part del fons i, per això, l’equip de govern no trobarà en nosaltres un adversari. Farem les crítiques que calguen, però serem aliats per treballar conjuntament per Ontinyent.