Compromís per Ontinyent demana que l’Ajuntament se sume a la moció en defensa del Dret Civil Valencià

Des de Compromís proposem que Ontinyent se sume als ajuntaments que reclamen la retirada immediata dels recursos d’inconstitucionalitat contra el Dret Civil Valencià

El dret civil és un dels trets que defineixen la identitat com a poble

Cap altre poble de l’Estat Espanyol ha patit mai una mutilació així de la seua identitat

El 29 de juny de 1707, després de la Batalla d’Almansa, els Decrets de Nova Planta van abolir els nostres drets com a poble, els Furs Valencians, abolint així de manera íntegra el nostre Dret Civil.

Després de tres segles de reivindicació, en la reforma de l’Estatut de 2006 es reconeix la categoria de Nacionalitat Històrica al poble valencià, s’assumeix la importància del dret civil foral valencià dins l’àmbit competencial de la Generalitat, i es restableix plenament la competència d’este dret, que havia estat vigent des del segle XIII.

Com a conseqüència d’esta recuperada competència, Les Corts Valencianes van aprovar la Llei 10/2007, de 20 de març, del règim econòmic matrimonial valencià, la Llei 5/2001, d’1 d’abril, de relacions familiars (la llei valenciana de custòdia compartida), i la Llei 5/2012, de 15 d’Octubre, d’Unions de Fet de la Comunitat Valenciana.

Ara, el Tribunal Constitucional estan portant a terme una segona abolició contra el Dret Valencià amb sentències d’inconstitucionalitat ja que tant amb el govern de Zapatero com ara amb el govern de Rajoy, s’han recorregut les lleis del dret valencià fins al punt que, en el mes d’abril, el TC declara inconstitucional i nul·la la Llei de Règim Econòmic Matrimonial Valencià del 2007 (LREMV).

En paraules de la portaveu de Compromís per Ontinyent, Sílvia Urenya, “els valencians i valencianes hem d’estar units per a exigir al govern estatal la retirada immediata d’estes sentències contra les normes de dret civil valencià, que és la capacitat per a regular les relacions civils. Per una banda, perquè és un Dret Històric, abolit “por justo derecho de conquista” i per l’absolutisme monàrquic. No podem permetre una segona Batalla d’Almansa. Per altra banda, perquè necessitem un instrument útil que ens permeta tindre un Dret modern propi, un millor Dret adaptat a les nostres necessitats socials, tal i com tenen Navarra, Aragó, Euskadi, Galícia, Catalunya i les Illes”.

Davant una situació com esta, “en què se’ns nega la nostra identitat i el nostre autogovern, no hi ha lloc a la divisió entre els partits polítics ni entre la ciutadania” ha sentenciat Urenya.

Fins a hui, 89 municipis valencians han sol·licitat la retirada dels recursos d’inconstitucionalitat contra les nostres lleis de dret civil. També les Corts, la Generalitat, les Diputacions provincials d’Alacant i València, les Facultats de Dret de la Universitat Jaume I i de València, així com moltes altres associacions civils.

Per aquesta raó, Compromís per Ontinyent demanem que la corporació ontinyentina se sume als ajuntaments que donen suport al manifest de l’Associació de Juristes Valencians i que reclamen la retirada immediata per part del govern estatal dels recursos d’inconstitucionalitat contra les normes de dret civil valencià, ja que considerem discriminatòria aquesta acció del govern central respecte d’altres autonomies.

Arxivat en: Llibertat i Igualtat, Nacional

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *