El col·lectiu valencianista ontinyentí es pregunta per què no s’ha convocat el Pacte per la Sanitat
Els ontinyentins i ontinyentines estem molt escarmentats de l’experiència que arrosseguem amb el nou hospital. La història de l’hospital és una història de desenganys, i eixa història ha d’acabar. Dimecres 4 d’abril, l’alcalde reunia els portaveus de l’oposició per a comunicar-los l’informe de Conselleria de Sanitat en què apostava pels terrenys del DAVA i la proposta de conveni, i els ajornava a les comissions de dilluns 9 i dimarts 10 per a debatre i prendre una decisió. Dues hores després de la reunió, la notícia ja era a la premsa.
Recordem que l’any 2007 (a instàncies del PSOE) es va signar el Pacte per la Sanitat en què els partits signants es comprometien a exigir conjuntament davant del Consell de la Generalitat Valenciana la construcció de l’hospital de nova planta. El Pacte per la Sanitat, format per PSOE, EU, Compromís, representants de les associacions veïnals de Sant Josep, Sant Rafel, Poble Nou, La Vila i el Llombo, CCOO i la Plataforma per la Qualitat dels Serveis Socials i Sanitaris d’Ontinyent (ADIEM, AMO, AFAO, Associació de Fibromialgia, Associació de Malalts Cardíacs i Anticoagulants, Ames de Casa i Consumidores TYRIUS, Associación Sordomudos, Associació Parkinson Benicadell, Associació Trévol, Associació Malalts Crònics i l’Assemblea Local de Creu Roja Ontinyent) va signar en 2011 un manifest conjunt en què s’exigia a la Generalitat, entre d’altres coses, conéixer la cartera de serveis definitiva i detallada que oferirà el nou hospital abans de l’inici de les obres de construcció de l’hospital.
En paraules de la portaveu de Compromís per Ontinyent, Sílvia Urenya: “No entenem on queda eixa voluntat de treballar en comú. Per què no s’ha convocat el Pacte? Escoltar què tenim a dir els partits de l’oposició i les associacions que formen part del Pacte per la Sanitat és imprescindible si realment es vol prendre aquesta decisió des del consens i el diàleg. És tenen en compte les necessitats sanitàries? Salut mental, oncologia, pediatria? No ho sabem. Podria haver anat l’hospital en altres terrenys tenint en compte que és d’àmbit comarcal? No ho sabem. Podríem haver treballat en comú per tindre un millor mapa de serveis amb les infraestructures que tenim? Tampoc ho sabem. I no ho sabem perquè no ha hagut diàleg. No obstant això, que ningú dubte que Compromís per Ontinyent farem tot el que estiga de la nostra mà perquè l’hospital siga una realitat, però es podia haver actuat de manera diferent, per això demanem a l’equip de govern de l’ajuntament d’Ontinyent molta cautela i molta prudència, i els peus en terra. No podem entrar en una dinàmica en què la construcció del nou hospital vaja ajornant-se any rere any perquè els ontinyentins i ontinyentines no mereixen que els tornen a defraudar i açò no pot ser un capítol més de desengany.”