El nou model educatiu amb el conseller Marzà: una educació de qualitat que aposta pel dret a la igualtat d’oportunitats en un mapa escolar on cap escola pública perilla

Paralització de la LOMCE, aules de dos a tres anys, xarxa llibres, formació professional, augment de beques i arranjaments objectius van ser alguns dels temes tractats a l’exposició del conseller i posterior debat que va durar més de dues hores

debat marza (2)La sala del Centre de Cultura Caixa Ontinyent va quedar menuda per a rebre el conseller d’educació Vicent Marzà el passat divendres en el cicle #debatambCompromís. Persones vingudes de tota la comarca i de la nostra ciutat vinculades al món educatiu (mestres, professorat, equips directius, mares i pares, alumnat i públic en general) no van fallar a la cita que Compromís per Ontinyent els havia concertat amb el conseller.

Sílvia Urenya, portaveu de Compromís per Ontinyent, presentava d’una manera propera, emotiva i personal el conseller, a qui es va referir com un dels seus referents. Per a la nostra portaveu, “l’educació hauria d’estar en mans de persones que se la creuen, que la viuen i la defensen com van ser capaços de defendre-la les persones que fa dos anys ho van deixar absolutament tot a un costat per a defendre les escoles, el model d’escola que volem… al nostre país, l’educació, per fi està en bones mans”.

En una hora que va quedar curta, el conseller Marzà va exposar el nou model educatiu que des de la conselleria es portarà endavant. Una breu introducció a l’exposició feia un pas breu pdebat marzael panorama amb què es va trobar el conseller quan va arribar a la conselleria, i en què la mala gestió i la deixadesa eren les protagonistes. Entre altres dades, una que va provocar cares d’estupefacció entre el públic: el govern central reclama ara els 20 milions d’euros adjudicats per a la formació en anglés del nostre professorat. Milions que ningú no sap on van anar a parar i que ara ens reclamen amb interessos.

També va fer referència el conseller als diners malbaratats en lloguer de barracons. Mils de milions d’euros amb què es podrien haver construït tots els centres demandats. La realitat és que tenim promocions senceres d’alumnat que han estudiat tota l’etapa educativa obligatòria en barracons i que no coneixen què és anar a classe en un centre fins que arriben a l’institut. Un panorama que ara començarà a canviar radicalment.

No hi ha cap dubte en què la situació econòmica que vivim els valencians no és bona. Així i tot, les primeres mesures del nou govern foren la recuperació d’unitats elimidebat marza (4)nades injustament, la recuperació de beques i l’obertura dels menjadors escolars en juliol i setembre. Això, sense cap modificació del pressupost del govern anterior. Amb el nou pressupost, es preveu, entre d’altres  mesures, la creació de noves beques per a estudiants universitaris (amb la creació de la primera beca salari de tot l’estat espanyol) amb un objectiu clar: que l’economia no siga un impediment per a estudiar. Igualtat d’oportunitats garantint la igualtat d’un dret tan bàsic com és l’educació.

El debat posterior a l’exposició va quedar curt per a un públic en plena complicitat amb qui, com ells, s’estima l’educació. Una gran varietat de preguntes que feren un debat força interessant i que van rebre la resposta del conseller: jornada contínua, programa pilot d’aules de dos a tres anys, substitució de professorat, professionals de les TIC vinculades als centres, renovació pedagògica, xarxa llibres, arranjament escolar, paralització de la LOMCE… Ontinyent s’estima l’educació, i així ho va evidenciar divendres.

Respecte al mapa d’infraestructures educatives, el conseller va ser molt clar: hi ha tres llistats previstos d’actuacions. Dels 1.400 centres que necessiten actuacions, més de 700 les necessiten de manera urgent (per estar plenament en barracons). Entre aquestes actuacions, es preveu l’eliminació dels cinc barracons a l’IES L’Estació d’Ontinyent.

Des de Compromís per Ontinyent considerem que 20 anys de despropòsits no es poden solucionar en un any ni en una legislatura i, per això, encara que –per descomptat– estem al costat de la comunitat educativa de l’IES L’Estació per a demanar la construcció del nou institut, entenem que la situació a altres poblacions obliga a prioritzar la despesa de manera objectiva (com no s’havia fet abans); per això justament, confiem que en el moment en què siga possible, el nou institut serà una realitat, de la mateixa manera que la resta d’infraestructures demandades per altres centres de la localitat.

Un conseller proper, sincer, directe i amb la defensa de l’educació per bandera, va deixar clar que una altra manera de fer és possible i que l’educació és una absoluta prioritat per al nou govern de la generalitat. Un nou concepte naix amb el conseller: l’edusió, il·lusionar-se amb l’educació.

Estem plenament convençuts que a les persones que van escoltar el conseller en persona divendres no els queda cap dubte que, efectivament, al nostre país per fi l’educació està en bones mans.