En la dècada dels 90 era obligatori fer el servei militar i, com a molt, podies optar –amb justificació- a l’objecció de consciència. Pocs foren els valents que decidiren oposar-se al sistema fent-se insubmisos, i aquesta lluita va ser la que va aconseguir finalment la supressió del servei militar obligatori. La política, hui dia, té una baixa reputació malgrat ser necessària per al funcionament del sistema democràtic i els grans reptes que tenim al davant, i Joano de nou fa un pas al front encapçalant un equip que vol treballar per a millorar la qualitat de vida dels ciutadans d’Ontinyent.

En uns mesos, els ciutadans decidiran quin partit polític és el que està més preparat per a fer front als reptes que tenim com a poble. Compromís és la força que creix, i ho és perquè planteja idees noves per a eixir d’aquesta crisi que ens afecta en tres àmbits, bàsicament. El canvi climàtic és, sense cap dubte, el de major magnitud i transcendència, i les polítiques locals tenen una gran importància, com assenyalen els experts; reduir la despesa elèctrica, aprofitar els recursos naturals (una nova política de l’aigua), potenciar i defensar un pla de minimització de residus comarcal, treballar per un transport sostenible, cuidar i recuperar els paratges naturals per a les generacions presents i futures són algunes de les tasques iniciades que s’han de continuar i incrementar. Ens hi juguem molt!

El segon àmbit d’aquesta crisi-estafa és l’econòmic. Caldrà fer una aposta sòlida perquè la gent puga viure i treballar a Ontinyent. Els eixos bàsics que plantegem són els que la ciutadania ens ha transmés: crear una autèntica política de promoció econòmica basada en optimitzar els recursos propis i en buscar-ne de nous al País i a Europa per a ajudar tant a emprenedors com a empreses locals a desenvolupar-se dins d’una economia del bé comú, centrant els esforços en el turisme, l’agricultura, la cultura, la innovació tecnològica, la gestió de residus, els serveis i les energies renovables. Les projeccions en l’àmbit estatal indiquen que es poden crear, només en economia verda -d’ara a 2020- més de 360.000 llocs de treball nous! És una oportunitat que no podem deixar passar.

001 Llista Compromís per ONT i Mónica Oltra

El tercer àmbit de la crisi és el social i polític, basat en la gran desigualtat que s’ha produït en el repartiment de la riquesa. Cal urgentment un pla contra la pobresa, millorar i invertir en educació i serveis socials com a motors de la igualtat. I tot això, lluitant contra la corrupció, amb transparència i mecanismes de control independents. A la política s’arriba per convicció i s’està de pas, no per a quedar-se.

Ens trobem en un moment clau per a la història d’Ontinyent i del nostre País Valencià. Compromís té clara la seua prioritat: les persones. Per a altres, tot és prioritari quan es tracta de quedar bé, quan l’objectiu és guanyar vots al preu que siga. Aquesta premissa és un dels valors del passat que han entrat obsolets i sembla que els únics que no s’han adonat són els “grans” partits, que han viscut de la comoditat del bipartidisme i que són, precisament, els responsables de la situació.

En l’àmbit de país és evident el malbaratament dels recursos que ha fet el PP, les retallades que ha imposat i el formatge ple de forats que ha esdevingut; tot això fa necessari un canvi urgent, ja no és possible mirar cap a altre costat. En l’àmbit local també ha passat. L’estratègia del PSOE de Rodríguez ha estat clara amb l’antiquat màrqueting del messianisme, venent la cara amable del lider i posant un nom bonic a tot: Ontinyent go!, Soterrani de les idees, Pla d’eficiència urbana, etc. Però què hi ha darrere? En alguns casos, una mínima inversió sense continuïtat i, en d’altres, posar plaques als carrers a allò que s’havia de fer.

És l’hora del canvi, que ha de vindre de noves formes de fer política, allunyades de la política d’aparador, d’eixir bé a la foto i del bipartidisme, amb tot el que representa. Ara és el moment per als equips de persones compromeses amb el futur, que porten endavant idees noves i atrevides però analitzades amb responsabilitat. Cal acordar entre tots un model de ciutat per als pròxims quinze anys amb independència de qui governe. Tenim al davant una oportunitat per reinventar Ontinyent i Compromís és la garantia del canvi per a fer-ho realitat.

Signat per:

Fran Albero, Compromís per Ontinyent