L’Ajuntament d’Ontinyent assumeix enguany una despesa superior als 200.000 euros per compensar la falta d’aportació de recursos la Conselleria de Benestar Social als dos centres públics de discapacitats de la ciutat, que genera un elevat dèficit entre les subvencions aportades i les despeses reals dels centres. L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, el regidor d’Hisenda, Joan Gilabert, i la regidora de Política Social, Paula García, acompanyats pel coordinador de Serveis Socials, es reunien amb representants del Centre de Dia de Discapacitats i del Centre Ocupacional “José Antonio Bodoque”, els treballadors i els familiars dels usuaris, als quals es mostrava el total suport del Govern d’Ontinyent davant les noves accions de la Conselleria per tal de forçar el copagament als usuaris d’aquests centres amb una nova taxa directa.

Cal recordar que el consistori està assumint els últims anys una despesa anual de 200.000 euros del dèficit generat pel congelament i posterior retallada de les aportacions autonòmiques al funcionament d’aquests centres. Tot i que la Generalitat ha incrementat la seua aportació enguany per al manteniment dels centres, deixant el dèficit per al manteniment del centre en uns 100.000 euros anuals, ara l’Ajuntament ha d’assumir altres 100.000 euros addicionals per procedir als ajustos de serveis, per tal que s’adapten a la normativa vigent que regula el funcionament d’aquests, incloent l’assumpció del 100% del cost del servei de transport per als més de 100 usuaris.

D’altra banda, el Govern d’Ontinyent es va comprometre l’any passat a assumir l’import del copagament que el Consell imposava a través d’un preu públic als centres, tot i que finalment (i gràcies a les mobilitzacions de la ciutadania i les accions legals encetades per les famílies), una sentència del TSJ anul·lava la fórmula. Després d’açò la Conselleria decidia canviar aquest preu públic per una nova taxa directa per als usuaris, situació davant la qual el Govern d’Ontinyent brindarà assessorament legal als usuaris perquè puguen recórrer davant la justícia contra aquesta mesura. Des del Govern d’Ontinyent s’ha destacat que la situació generada “pot ser catastròfica per a molts usuaris” i “pot derivar en abandonaments d’un servei públic molt necessari”. Els tres representants municipals advertien sobre la necessitat d’un canvi en maig a la Generalitat “per resoldre una situació catastròfica, que pot derivar en abandonaments d’un servei públic molt necessari i situacions d’indefensió generalitzades”.

La regidora de Política Social explicava en aquest sentit que la taxa “està plena de perversions que perjudiquen sobretot els usuaris”, com ara el fet que, si no es paga en temps i forma, s’aplique un recàrrec, o que si en sis mesos hi ha impagaments, s’òbriga una via de constrenyiment amb la possibilitat d’embargaments econòmics i fins i tot patrimonials. Paula García explicava que “açò és un fet dramàtic, més tenint en compte que alguns usuaris són orfes i en tenir propietats al seu nom deixades pels seus pares, se’ls carregarà quantitats desproporcionades, que poden superar els 400 euros”.

Així mateix, la Conselleria ha realitzat modificacions en el calendari d’obertura dels centres, fent pagar als usuaris per 12 mesos de servei tot i que s’òbriguen durant 11; i a més a més, a hores d’ara encara no s’ha concretat quins seran els imports d’aquestes taxes, tot i que sí que s’ha requerit als centres per tal que els familiars domicilien el pagament d’aquestes quantitats encara indeterminades. Des del Govern d’Ontinyent s’ha insistit en el fet que “hi ha nombrosos indicis que la Conselleria s’està botant la legalitat, i no ens quedarem de braços plegats. L’Ajuntament farà l’esforç necessari per assumir els més de 200.000 euros, i donarem suport als usuaris per continuar amb una batalla legal que no s’ha de donar per perduda, perquè no es pot permetre que, com volen alguns, la crisi la paguen els que no han fet res per generar-la”.