Jose-Farina2José Fariña, arquitecte i catedràtic d’Urbanisme i Ordenació del Territori per la Universitat Politècnica de Madrid, a més de llicenciat en Dret, participarà el pròxim dilluns en la represa del cicle Ciutat Orgànica que impulsem des de l’Ajuntament d’Ontinyent. Es tracta d’una sèrie de jornades encarades a encetar un procés de reflexió per a una nova estratègia urbana a Ontinyent, que el passat desembre va incloure una jornada sobre Participació Ciutadana al Centre Cultural Caixa Ontinyent i ara donarà pas a una altra sobre Ciutat i territori, desenvolupament sostenible, al mateix lloc, el 2 de març, a partir de les 19:00 hores.

En aquesta ocasió ciutadans, tècnics i Administració són citats a reunir-se per analitzar l’ecosistema ciutat-territori, per reflexionar al voltant del complex equilibri entre pamflet_CiutatOrganica2decreixement, planejament, regeneració urbana i respecte pel territori i els recursos. El regidor de Sostenibilitat, Fran Quesada, explicava que “tractarem d’esbrinar com la ciutat actual pot afrontar el decreixement des d’un desenvolupament sensible en el territori i la ciutat, fent front als reptes econòmics i mediambientals amb la mirada posada sobre el model energètic, la mobilitat, les zones verdes i espais naturals, així com la recuperació dels nuclis històrics i el patrimoni”.

José Fariña obrirà la sessió amb la ponència “La ciudad y el territorio, retorno a la conciencia social”. A continuació, el debat es traslladarà a l’àmbit local amb la taula redona integrada pel mateix professor José Fariña, Manuel Ángel del Moral, arquitecte cap de l’Oficina Tècnica Municipal d’Ontinyent, i Ferran Gandia, membre de la Colla Ecologista L’Arrel, de la Plataforma Bosc Viu i de la Comissió Forestal d’Acció Ecologista Agró.

La planificació i gestió urbanístiques al context actual són, sense dubte, un repte complex que cal afrontar des de la interdisciplinarietat, qüestionant la validesa dels vigents models de planejament i les opcions per adaptar la ciutat actual a aquesta nova realitat. Des del Govern d’Ontinyent ja hem fet passos cap a aquest plantejament interdisciplinar, però volem obrir el debat a la ciutadania per dissenyar entre totes i tots com volem que siga la ciutat del futur.

D’aquesta manera, en la taula s’abordarà l’ocupació del territori i la seua relació amb la ciutat (analitzant el disseny i la gestió de les zones periurbanes i de les zones verdes urbanes); la necessària rehabilitació dels nuclis històrics i la seua relació amb el desenvolupament urbà; el disseny inclusiu dels espais, la forma que tenim d’habitar la ciutat, o la influència del model de ciutat sobre l’energètic, “per tal d’adreçar-nos no només a l’adopció d’un sistema no sols més eficient, sinó de sobirania energètica”, puntualitzava Fran Quesada. La jornada del pròxim dilluns està adreçada tant a tècnics com a ciutadans. L’entrada és gratuïta i sense necessitat d’inscripció prèvia. Es pot ampliar la informació al correu electrònic [email protected] o al blog http://ciutatorganica.blogspot.com.es.

pamflet_CiutatOrganica22