Els xiquets i xiquetes d’Ontinyent podran gaudir de les Rutes Interactuades del 9 d’octubre, dia del Poble Valencià, que en l’edició d’enguany versaran sobre la història de la ciutat al segle XVIII, un segle marcat per la Guerra de Successió que va acabar amb els Furs Valencians. A l’activitat, organitza l’empresa local Voraserra amb la col·laboració de l’Ajuntament de la ciutat, els xiquets i xiquetes participaran en un joc d’interpretació en què hauran de buscar el Llibre de Furs a partir de les pistes i indicacions de diversos personatges que retraten l’època.

L’activitat tindrà lloc al voltat de la plaça de Sant Domingo i del carrer Sant Antoni, on es visitaran els indrets històrics més rellevants de la zona de manera que els xiquets i xiquetes puguen aprendre com era l’Ontinyent del segle XVIII. “És una activitat que dòna a conèixer el nostre patrimoni i riquesa històrica als infants”, assenyala el regidor de turisme, Joan Sanchis, qui afegeix que des del seu departament “volem donar a conèixer, revitalitzar i potenciar els nostres recursos, per a afavorir l’activitat econòmica i dinamitzar la vida social, cultural i en aquest cas també educativa a la ciutat”.

El regidor d’Educació, Pepe Pla, destacava que amb aquesta activitat, que coincideix amb la festa del 9 d’octubre, “es possibilita que els alumnes coneguen la història d’Ontinyent i del País Valencià de la ma d’una empresa local, d’una manera amena i al mateix temps ompli de vida els carrers del barri de La Vila. Els resultats obtinguts en anteriors edicions són molt positius, i col·laborar amb estes iniciatives ens ompli de satisfacció”.

Des de Voraserra, Alfred Montés destaca que el que es planteja és “divertir-se aprenent i fer turisme d’una manera diferent”. A més, per a representar l’època i relatar la història, el joc comptarà amb personatges característics com un bandoler, un espia, el botànic Cavanilles, i representants dels bàndols borbònic i austriacista que s’enfrontaren en la guerra de successió.

Al llarg d’aquest mes de setembre, el personatge maulet i el personatge botifler visitaran els col·legis que ho desitgen per tal de promocionar l’activitat, amb una interpretació a la qual el austriacista parlarà del llibre de Furs mentre el borbònic tractarà d’evitar-ho. Totes aquestes activitats serviran per a “proporcionar una eina als docents per a tractar qüestions com el 9 d’octubre, la història d’Ontinyent, la guerra de successió o el llibre de furs”, asseguren des de Voraserra.

El preu de l’activitat serà de 4 euros, amb IVA inclós, amb el qual es pagarà l’assegurança de responsabilitat civil, els sous dels intèrprets i els materials que s’utilitzaran, excepte el llapis que hauran de dur els xiquets i les xiquetes i que faran servir per anar anotant les pistes que els conduiran al mapa del Llibre de Furs.