La revisió de 3.289 tapes de registre ha permés detectar i resoldre incidències menors abans que s’agreujaren

El Regidor de Sostenibilitat avança que els dos grans plànols creats poden ser punt de partida per a un pla director de la xarxa de clavegueram

La digitalització en dos grans plànols de 153 quilòmetres de la xarxa de clavegueram d’Ontinyent permetrà a l’Ajuntament assolir una gestió de l’aigua millor i més eficient. El Regidor de Sostenibilitat i responsable del clavegueram, Fran Quesada, i el tècnic del Departament de Medi Ambient Tono Amador presentaven els treballs realitzats als últims 15 mesos a la xarxa, que ha comportat la revisió de 3.289 tapes de registre, que ha permés detectar i resoldre nombroses incidències menors abans que aquestes s’agreujaren.
Quesada destacava que “els plànols de que disposavem tenien moltes indefinicions, zones incompletes. Actualitzar-los ha estat una gran i minuciosa tasca, que ens va a permetre treballar millor en la gestió del clavegueram, i que pot suposar el punt de partida per posar en marxa un Pla Director de la xarxa”, destacava.

Per a dur a terme esta actualització, s’ha revisat projectes de l’Ajuntament, informes de l’estat dels col•lectors fets amb càmera de vídeo, i s’han mantingut reunions amb constructors, caps d’obra, empreses del sector i associacions de veïns del disseminat, però sobretot s’ha fet visites de camp i comprobacions “in situ” en un total de 107 quilòmetres de la xarxa d’aigües fecals i 46 de la de pluvials.

Tono Amador, responsable d’efectuar estes tasques, explicava que estes comprovacions “ens han servit per detectar males connexions, obstruccions, col·lectors insuficients i enfonsaments en alguns trams. Detectar a temps estes incidències ha permès resoldre-les abans que anaren a pitjor, de forma barata i sense molestar als veïns”, assenyalava.
Gràcies al coneixement de la xarxa, a més, el tècnic ha participat al projecte de regularització del clavegueram del disseminat per donar la possibilitat de connexió a la xarxa a casetes que no en tenien, el que permet eliminar pous cegos que son perjudicials per al medi ambient. Així mateix, aquest treball ha servit per a optimitzar i reubicar els punts de presa de mostres per al control de les aigües que apleguen a la depuradora des del casc urbà i els polígons de forma més efectiva.

Fran Quesada ha explicat que el serigrafiat de la xarxa d’aigües fecals i pluvials ha estat es sols una de les accions en les que s’ha estat treballant en matèria de clavegueram, al•ludint entre altres a les actuacions realitzades a la Plaça de Baix, el Carrer Sant Rafel i l’Avinguda del Tèxtil per resoldre problemes i realitzar diverses millores.