L’Ajuntament destina 100.000 euros per a facilitar la posada en marxa d’un centre acabat el 2010.

S’ha exposat als pares i mares dels futurs usuaris els terminis fixats per a la posada en marxa de la residència. Compromís per Ontinyent celebra la fita aconseguida després de 3 anys de lluita

El Govern d’Ontinyent no vol que la Conselleria de Benestar Social puga posar més excuses per obrir la residència de discapacitats, acabada en 2010. Tal com han anunciat hui l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, i el primer tinent d’alcalde, Joan Gilabert als familiars dels possibles usuaris, l’ajuntament destinarà 100.000 euros a assumir costos suplementaris que faciliten la posada en marxa del centre a finals de 2015: “tot i que la conselleria ens està posant tots els obstacles possibles per veure si ens cansem, no anem a donar-los cap excusa”, ha exposat l’alcalde d’Ontinyent als pares, als quals ha animat a seguir “exigint a la Generalitat el que us correspon”, ha afegit. Ara mateix, hi ha 58 persones discapacitades d’Ontinyent i la Vall d’Albaida esperant una plaça en una residència pública.

A la reunió que van mantenir divendres passat a València amb el secretari autonòmic de Benestar Social, Manuel Escolano, i la directora general de Persones amb Discapacitat i Dependència, Pilar Collado, els representants municipals van reclamar “un calendari real i concret” per a l’obertura de la residència abans de comprometre cap quantitat.

Entre els acords adoptats es fixa l’obertura de la residència a la fi de 2015, però en lloc de amb les 40 places que és capaç d’albergar aquest edifici, arrencarà amb 20, que són les que la Conselleria s’ha compromès a assumir per ara. El calendari fixa que al juny han d’estar acabades les escomeses. La d’aigua , a càrrec de l’Ajuntament, ja està realitzada amb un cost de 35.000 euros; la de gas correspon a Caixa Ontinyent; i la de llum era competència de Conselleria però l’assumirà l’Ajuntament i tindrà un cost de 62.000 euros. L’Ajuntament assumeix més despeses de les que incloïa el conveni perquè, expliquen, “no volem que la Conselleria tinga excuses per no obrir aquest servei”.

A finals de 2014 es traspassarà la titularitat del centre a la Conselleria, que licitarà l’equipament pressupostat en 210.000 euros; a principis de 2015 es licitarà la gestió de la residència i a finals s’obrirà amb 20 places. Cal destacar que la Conselleria destinarà 300.000 euros en aquest exercici a la posada en marxa de la instal·lació, i a partir d’aquest any aportarà la quantitat necessària per mantenir-la en funcionament, xifrada en 1’4 milions d’euros anuals. Els detalls de l’acord amb la Conselleria eren analitzats per l’Alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez ; el regidor d’Hisenda, Joan Gilabert; i el regidor de Política Social, Manuel Ruiz, en la reunió amb els pares i mares dels futurs usuaris de la residència.

En una roda de premsa posterior a la reunió, l’alcalde d’Ontinyent explicava que en l’encontre amb la Conselleria es va exposar que hi ha 27 residències pendents d’obrir-se a la Comunitat Valenciana , “van a establir un ordre de prioritats, i el que volem és donar les màximes facilitats per no quedar exclosos. Que no hi haja cap excusa per no obrir la residència, i més quan l’ajuntament ha assumit més compromisos dels que establia el conveni”.

Joan Gilabert, per la seua banda, destacava que “una residència per a 20 persones només resol parcialment el problema, però més enllà d’assenyalar als responsables que el centre no estiga obert 4 anys després de la seva finalització, que tots sabem qui són, des el Govern d’Ontinyent posarem tot de la nostra part per desbloquejar aquest recurs assistencial. Aquest procés va a ocupar almenys aquest any i el que ve, que és any electoral, encara que si es produeix un canvi de govern autonòmic, aquest segur que ajudarà a accelerar el procés”.

“La nostra prioritat és la política social i ho demostrem amb fets i no amb paraules, ara des del Govern d’Ontinyent vetllarem en companyia dels familiars perquè la Conselleria complisca aquest acord”, destacaven.