L’estalvi directe serà de 70.000 euros i se suma als 500.000 aconseguits amb altres gestions de la regidoria de Sostenibilitat

Fran Quesada: “volem ser exemple perquè altres ajuntaments vegen que és possible un model de consum millor i més econòmic al marge de les grans empreses”.

L’Ajuntament d’Ontinyent ha abandonat el denominat “oligopoli elèctric” de les grans empreses del sector (Iberdrola, Endesa i Gas Natural Fenosa) per a passar a adjudicar la major part del seu subministrament d’energia elèctrica amb una comercialitzadora del sector cooperatiu.

El Regidor de Sostenibilitat, Fran Quesada, i el nou responsable de la Regidoria d’Hisenda, Joan Gilabert, compareixien aquest matí en roda de premsa per anunciar la imminent adjudicació del 65% del subministrament elèctric per a serveis i edificis municipals a la Unión Electro Industrial, SLU (tot a excepció del 35% adscrit a la Tarifa d’Últim Recurs-TUR). Aquesta adjudicació, per import de 492.537 euros més IVA, suposa un estalvi directe de 70.000 euros respecte al plec de condicions aprovat per a la contractació d’aquest servei, i s’afegeix als 500.000 euros en què s’ha quantificat l’estalvi obtingut –només enguany- gràcies a les gestions realitzades des de la Regidoria de Sostenibilitat.

“Volem ser exemple perquè altres ajuntaments vegen que és possible un model de consum millor i més econòmic al marge de les grans empreses”, destacava el regidor de l’àrea, Fran Quesada, qui explicava que l’adjudicació s’ha fer mitjançant un concurs obert, al que es van presentar tres empreses: Electro Industrial SLU, Endesa Energia SA i Aura Energia SL, presentant estes dues últimes ofertes per importa superiors. El regidor destacava el fet que Iberdrola SLU no va presentar oferta que el pressupost de licitació era insuficient per cobrir costos “quan finalment no sols ho hem licitat, sinó que ho hem fet per 70.000 euros menys de la quantitat fixada inicialment”. El contracte amb Electro Industrial SLU (la mateixa comercialitzadora amb la que ha encetat el seu camí la cooperativa Elèctrica d’Ontinyent i la Vall d’Albaida SENEO) es signarà el proper 3 de març per un període d’un any, amb possibilitat de prorrogar 2 anys mes per acord de les parts.

Des de l’Àrea d’Hisenda, Joan Gilabert destacava el “gran estalvi” que s’està aconseguint gràcies a la gestió del consum energètic municipal que està fent la Regidoria de Sostenibilitat, amb accions com el canvi de bombetes, la reubicació d’aquestes o el canvi de potència en alguns espais, “el que ens ha permès pagar als tres últims anys menys del que es pagava en 2011, tot i que des d’aleshores el preu de l’electricitat ha sofert una pujada mitja del 35%, entre la pujada de l’IVA i les successives pujades de tarifa decretades pel Govern Central”.

En concret, a 2011 es va pressupostar 1.050.900 euros per a consum electric; a 2012 la xifra va ser de 987.382; a 2013 de 1.025.236; i per a enguany al pressupost es contempla una despesa de 976.865 euros, “al voltant de 500.000 euros menys del que ens hauria costat, només enguany, prestar el mateix servei sense haver fet cap dels canvis que s’han realitzat”, explicava Gilabert. El responsable d’Hisenda destacava per últim que “a més de tot, estem fent altra cosa que pensem que és important: donem un toc d’atenció a empreses que, com Iberdrola, cal recordar que han tingut una actitud prepotent i han fet molt de mal a comarques com la nostra. Apostem per un altre model que no sols és possible, sinó que pot ser més barat i més responsable amb el medi ambient i el territori”, concloïa.