Hui es presenta la nova llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració pública. Aquesta llei és una extensió del pack de retallades administratives adornat amb el nom de Llei Orgànica d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera, que, com tots sabem, està tenint greus repercussions per al seu funcionament i per a tota la societat.

Aquesta llei porta implícit un fort caràcter polític, ben lluny de la racionalitat que es pretén vendre. Tracta de llevar autonomia a les administracions locals que atenen més directament als ciutadans i que poden recollir de manera més efectiva les seues necessitats, que per contra, atorga un major pes al Govern Central.

El contingut d’aquesta llei implica la eliminació de “competències impròpies”, tals com són les competències en educació i sanitat, dos dels pilars fonamentals de l’Estat de Benestar, on els Ajuntaments exercien una paper decisiu en la seua millora qualitativa. Aquest punt, es portarà a terme amb la diferenciació de serveis obligatoris i facultatius. Sols tindran una garantia de cobertura financera els serveis obligatoris.

S’eliminaran també les entitats més petites existents. Sota el nom de agrupació de serveis es suprimiran Ajuntaments dels pobles més petits i altres institucions locals, quedant així la seua població desprotegida i sense facilitat d’accés als serveis essencials. A més, s’eliminaran part de les Mancomunitats encarregades, fins ara, de cohesionar i coordinar l’acció comarcal, les funcions de les quals passaran a ser de les “transparents” Diputacions Provincials. Per a Compromís aquesta depuració és intolerable i antidemocràtica.

La presència de l’administració central en les locals es farà de notar amb l’enfortiment de la figura del interventor.

Altre punt de la nova llei que també va en contra dels principis que defèn Compromís és l’eliminació del 31,1% dels regidors, que potencia el bipartidisme i perjudica la representació dels partits minoritaris amb menys recursos.

L’únic punt que des de Compromís vegem raonable es que s’estableixi que ningú alcalde ni president de la Diputació podrà cobrar més que un ministre, a la vegada que es limite el seu personal de confiança. D’altra banda, les retribucions de la Coorporació Municipal de l’Ajuntament tampoc podran superar el 0,6% del total del gastos del Pressupost Municipal.

 

En definitiva aquesta llei, pensem que és un atac contra el principi d’autonomia local, el qual és bàsic per al funcionament del nostre País Valencià a la vegada que és un element cohesionador bàsic. Pensem que una reforma de les administracions locals de cara a aconseguir una major eficàcia i eficiència no tindria perquè ser incompatible amb aquest principi.

Aquestes administracions, són essencials per al manteinment del règim democràtic, i que la reducció del nombre de regidors que directament ens afecta, va en contra del pluralisme pròpi de les democràcies i per útlim, respecte la reducció del nombre d’Ajuntaments considerem que es degradant per als ciutadans de les poblacions rurals.