L’Ajuntament millorarà les condicions dels habitatges als Carrers Martínez Valls i Trinitat amb fons del Pla d’Ocupació.

Cal recordar l’aprovació en novembre d’un paquet de mesures proposades per COMPROMIS i que eren portades al plenari pel Regidor d’Hisenda, Josep Francés, i entre les quals es trobaven la no autorització a la Policia Local a participar als desnonaments, o estudiar la revisió dels termes de la col·laboració municipal amb les entitats bancàries que duguen a terme desnonaments en el municipi.

Establir un barem definit per tal de donar prioritat a aquells que més necessiten d’un lloguer social. Amb aquest objectiu l’Ajuntament d’Ontinyent ha aprovat definitivament l’ordenança que regularà la cessió d’habitatges de propietat municipal en règim de lloguer social per a veïns i veïnes que no disposen de residència, una ordenança que que hui dimarts ha estat publicada al Butlletí Oficial de la Província i que, de no registrar al·legacions, entrarà en vigor en 30 dies. L’Alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, destacava que davant la crisi que vivim “al Govern d’Ontinyent tenim molt clar que cal rescatar a les persones i no als bancs, i per això estem fent tots les esforços possibles amb mesures de tot tipus, i entre elles posar a l’abast dels necessitats habitatges per a usos socials, en aquest cas amb un preu social assequible per a famílies sense vivenda”, explicava.

A hores d’ara el consistori compta amb un total de 8 vivendes d’aquest tipus lliures, 5 al Carrer Martínez Valls i 3 al Carrer Trinitat. El Regidor de Política Social, Manuel Ruiz, apuntava que és una oferta “molt escassa per a la demanda que tenim per part de més de 100 famílies a l’àrea de Serveis Socials, i als quals encara hauriem d’afegir els afectats pels desnonaments, dels què ja tenim constància de més de 40 casos. Com que no tenim recursos per atendre a tots, hem d’establir i regular unes prioritats, i per això era necessària l’aprovació d’esta ordenança”, afegia el Regidor.

Seran beneficiàries aquelles persones que no disposen d’habitatge o no puguen fer ús d’ell per sentència judicial; persones necessitades que hagen vist la seua vivenda declarada de ruïna imminent, o afectada per incendi o inundació; afectats pels desnonaments; persones en situacions greus de conflictes de convivència; o altres supòsits especials que pertoquen. Seran requisits estar inscrit en el Padró d’habitants del municipi amb una antiguitat de dos anys; que el nombre de membres de la unitat familiar siga adequat a les característiques de la vivenda; o que es ingressos de la unitat familiar no sobrepassen 2,5 vegades l’Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples (IPREM) anual. La concurrència de qualsevol d’estos motius ha d’anar unida a la manca de recursos econòmics amb els quals la unitat familiar poguera fer front de forma immediata a cobrir la necessitat de vivenda.

Cal destacar que estes vivendes als carrer Martínez Valls i Trinitat estan sent objectes d’actuacions de millora de les seues condicions dins del Pla de Reactivació Econòmica i Foment de l’Ocupació impulsat pel Govern d’Ontinyent, que invertirà  135.000 euros en rehabilitar edificis municipals per a destinar-los a usos socials.  A l’edifici del Carrer Trinitat es realitzaran treballs de demolició, consolidació estructural, distribució, preinstal·lacions, paviments i revestiments per permetre que puga ser usat com a vivenda per fins a tres famílies; mentre que al Carrer Martínez Valls, on les portes 5 i 6, que van ser unides al seu dia, ara es dividiran novament, construint-se de nou la cuina de la porta 6, refent-se el bany de la porta 5 i millorant la xarxa elèctrica i la llanterneria.

S’afegia que “és evident que mentre no es modifique la Llei Hipotecària totes les mesures que prengam van a ser poques, però estem compromesos en ajudar a les persones que pugam, i per això des de l’Ajuntament estem duent a terme totes les accions que estiguen a la nostra mà”. En aquest sentit cal recordar accions com ara la constitució de la Comissió Mixta de Desnonaments; les gestions d’un Fons Social de Vivendes que pose a disposició dels Ajuntaments habitatges buits i en propietat de les entitats financeres; la signatura d’un conveni amb la Diputació de València i el Col·legi d’Advocats per donar assessorament jurídic gratuït als afectats; o la destinació en 2012 de 40.000 euros al pagament d’hipoteques en qualitat d’ajudes de primera necessitat.