El pla “Reactiva Ontinyent” recolzarà amb 250.000 euros la posada en marxa de projectes innovadors de base tecnològica que fomenten l’ocupació.
Des de COMPROMIS s’afirmava que “l’objectiu és què cap bona idea es quede sense finançament a una ciutat d’emprenedors com és Ontinyent.”
L’Ajuntament de la ciutat, Caixa Ontinyent i el Clúster Innovall han signat aquest matí el conveni que permet posar en marxa el pla “Reactiva Ontinyent”. Es tracta d’una actuació inclosa al Pla de Reactivació Econòmica i Foment de l’Ocupació posat en marxa pel Govern d’Ontinyent, que en aquest cas dota amb 250.000 euros una línia de crèdits en condicions avantatjoses per a la posada
en marxa a la ciutat de projectes innovadors que fomenten l’ocupació i la internacionalització.
“Hi ha projectes tecnològics, innovadors i viables que podrien convertir-se en empreses reals que creen ocupació però que malauradament no es concreten per falta d’un suport financer inicial, aquest conveni aportarà finançament a les millors idees innovadores”, explicava Jorge Rodríguez. L’alcalde afegia que el pla “Reactiva Ontinyent” “és una més d d’eixes aliances contra l’atur que hem anat bastint al llarg d’estos mesos, dins la nova política econòmica que impulsem des del Govern d’Ontinyent basada en el treball en comú i la col·laboració de tots: ciutadans, sindicats, empresaris, universitat i sector financer”, explicava.
El conveni era signat per l’Alcalde d’Ontinyent i els Presidents de Caixa Ontinyent, Antonio Carbonell, i d’Innovall, Rafael Pla, en presència d’un nodrit grup de representants de les tres entitats, i comptava també amb la intervenció del Coordinador del Consell Econòmic i Social, Joan Gilabert, qui recordava que “tal com es va veure al Foro Imast, el sector tecnològic pot ser un dels motors per crear ocupació a la ciutat. Un dels grans problemes d’aquest sector és la falta de financiació, i aquest acord és el fruit d’un treball conjunt per obrir una finestra a la financiació d’estos projectes”, manifestava.
Des d’Innovall, Rafael Pla destacava també “la col·laboració de tres institucions complementàries i claus per desenvolupar aquest projecte que és innovador i piloto a nivell nacional”, avançant que altres institucions com l’Institut de Crèdit Oficial i diversos Ministeris han valorat molt positivament aquest projecte i volen seguir-lo de prop per estudiar com poden sumar, i que altres ciutats estan demanant informació sobre la iniciativa.
Per la seua banda, el President de Caixa Ontinyent, Antonio Carbonell, assenyalava que “La Vall d’Albaida té un gran potencial de recuperació, Caixa Ontinyent és un exemple en haver superat la reestructuració del sistema financer espanyol, i ara assumeix el compromís de recolzar eixe potencial emprenedor per diversificar l’economia. El projecte que ens va presentar l’alcalde ens va semblar estupend només conèixer-lo, i vam apostar per ell de seguida”, assenyalava.
Crèdits al 2% anual fixe sense garanties personals
El conveni contempla una aportació econòmica de 125.000 euros de l’Ajuntament a Caixa Ontinyent per tal que l’esmentada entitat concedisca crèdits a projectes emprenedors que complisquen els requisits contemplats al conveni. Per la seua banda, Caixa Ontinyent es compromet a aportar 125.000 euros addicionals dels seus fons propis, a la creació d’una línia de crèdits per a l’any 2013, dotada amb 250.000 euros.
Les característiques bàsiques dels préstecs que es gestionaran fruit d’aquest conveni són una amortització fins 15 anys (en qualsevol cas el venciment no podrà ser superior a 31-12-2028); Carència fins a 5 anys (inclòs en el període d’amortització); i un tipus d’interès per als préstecs concedits l’any 2013 serà del 2% anual fixe. Per als concedits els anys posteriors, el tipus d’interès aplicable serà establert anualment per la Comissió Tècnica, i no podrà ser ni inferior al 2% ni superior al 4%. La comissió d’estudi, obertura i amortització anticipada serà del 0%, el tipus d’interès de demora serà del 7%, i la periodicitat de liquidació podrà ser mensual o trimestral. Les operacions de préstecs no podran ser desestimades per falta de garanties addicionals a les dels sol·licitants.
Per la seua banda, el Clúster Territorial de la Innovació i Sostenibilitat, INNOVALL, assumeix la difusió i recerca de projectes emprenedors, així com les activitats d’orientació i tutorització dels projectes. Anualment, queda obligat a presentar una Memòria d’activitats, que consistirà en una memòria d’actuació justificativa del compliment de l’orientació i tutorització dels projectes.
Una comissió tècnica s’encarregarà de valorar i fer seguiment dels projectes, que deuran ser, entre altres, de base tecnològica, innovadora, que fomenten la internacionalització i l’ocupació, es deuran desenvolupar a la ciutat d’Ontinyent, tenir viabilitat econòmica i financera; l’import del préstec sol·licitat haurà de superar els criteris d’avaluació de risc establerts en cada moment Caixa Ontinyent; i el sol·licitant haurà de tindre com a mínim un centre de treball a Ontinyent.