COMPROMIS recorda que “La reducció del consum es conseqüència d’accions concretes que han permès reduir en 190.000 kgs les emissions de Co2 a la ciutat”.

El Regidor de Sostenibilitat destaca el valor afegit d’haver aconseguit aquest estalvi “amb accions sostenibles i a cost zero per a l’Ajuntament”.

La posada en marxa d’un Pla d’Estalvi Energètic en l’enllumenat públic ha permès  a l’Ajuntament d’Ontinyent estalviar 162.000 euros tan sols un any i mig. Aquest Pla d’Estalvi ha estat coordinat per la Regidoria de Medi Ambient al front de la qual està l’edil Fran Quesada, qui explicava que “des que vam començar la legislatura, als primers 18 mesos compresos entre juliol de 2011 i desembre de 2012, hem aconseguit un estalvi important només realitzant gestions i actuacions menors com canvis de bombetes, renegociacions dels contractes de potència, implementació de les noves tecnologies o fer un ús més eficient de la xarxa d’enllumenat, i tot a cost zero per a l’ajuntament”, apunta el regidor.

 

En concret dins d’aquest pla s’ha pres mesures com l’ajustament de les tarificacions existents en cada zona de l’enllumenat públic; el canvi lluminàries per altres de menor potencia (ajustant-se al reglament estatal i europeu); la desconnexió d’altres lluminàries per ajustar-se als nivells lumínics necessaris; o l’actualitzatció del software de control per disposar de registres de consum, detectant així funcionaments anormals i obtenint corbes de consum de cada zona d’enllumenat.

 

Quesada, qui agraïa l’esforç realitzat pels tècnics i operaris del Departament de Medi Ambient, recordava que “del que es tracta és de ser el més eficients possible en la gestió, que és una de les línies mestres de l’acció del Govern d’Ontinyent”, assenyalava així mateix que “aquest estalvi és encara més valuós si tenim en compte que ho aconseguim tenint sempre presents als canvis de lluminàries aspectes com la contaminació o l’afecció als éssers humans i als animals, tenint cura de tots els detalls per tal d’aconseguir em màxim estalvi, sí, però sempre de manera responsable i sostenible”, destacava el Regidor.

 

La continuitat a estos treballs fa que l’estalvi al consum energètic siga també constant, de manera que si al segon semestre de 2011 l’estalvi en consum energètic va ser de  186.190 kwh respecte a l’any anterior (equivalents a 55.590,35 euros en la factura elèctrica), en 2012 s’ha aconseguit un estalvi addicional de 499.994 kwh, equivalents a 92.594 euros.

 

Fran Quesada explicava que “la reducció en un 8% del consum respecte a l’any anterior ens ha permet eludir els efectes de la pujada del preu del subministrament elèctric i de l’IVA, de manera que enlloc de pagar més, hem aconseguit estalviar”, destacava el Regidor. “Aquest estalvi energètic, a més a més, ha permès deixar d’emetre més de 190.000 Kg de Co2, pel que el benefici es total i a més sense causar cap perjudici a la ciutadania”, destacava el regidor. A estos més de 148.000 euros d’estalvi en enllumenat públic cal afegir al voltant de 14.000 mes en concepte d’estalvi en optimització dels paràmetres de contractació de subministrament elèctric en edificis municipals (com el Museu Arqueològic, la Sala d’Exposicions de Cultura, la Sala Gomis, el Pont del Salt del Bou o la Prefectura de Policia Local, entre altres), superant així l’estalvi la xifra de 162.000 euros.

 

El Regidor de Sostenibilitat explicava que en 2013 va a procedir-se a la col·locació de 1.337 bombetes LED a l’enllumenat públic, en substitució de les actuals de vapor de sodi d’alta pressió, el que permetrà un estalvi estimat en consum elèctric de al voltant de 70.000 euros anuals. Si bé aquest canvi tindrà un cost de 217.000 euros, l’Ajuntament d’Ontinyent no haurà d’assumir cap cost, ja que 145.000 euros estaran subvencionats per la Diputació de València dins del Pla d’Eficiència Energètica, i els 72.000 euros restants, de no ser inclosos al el Pla Provincial d’Obres i Serveis de 2013, es podrien descomptar de l’estalvi energètic que generarà el primer any d’ús de les noves bombetes. Les bombetes de vapor de sodi retirades, però encara funcionals, seran reutilitzades en altres punts de la xarxa pública d’enllumenat, amb l’objectiu d’obtenir el màxim estalvi i grau d’eficiència possible.