COMPROMIS va presentar una moció contra els desnonaments en novembre a la que es van sumar la resta de partits progressistes. Les accions de l’Ajuntament van permetre paralitzar un desnonament el mateix novembre i s’estan fent gestions per detindre altres tres. 

Des de Política Social es fa una crida als afectats a constituir una plataforma local o comarcal per fer millor front a la situació. 

Una família de 4 persones resident a Ontinyent que anava a ser desnonada aquest dijous no haurà d’abandonar el seu habitatge gràcies a les gestions realitzades amb el recolzament i assessorament de l’Ajuntament d’Ontinyent. Els inquilins, que s’havien adreçat al consistori davant la situació a la qual s’enfrontaven, han rebut hui dimecres la notificació judicial de que el desnonament es paralitza, per un període que pot arribar als dos anys. 

És el segon cas d’aquest tipus que es produeix als últims tres mesos, ja que cal recordar que una situació semblant viscuda per una altra família ontinyentina, que anava a ser desnonada el passat 29 de novembre, i que poc abans d’eixa data també salvava la situació. L’Ajuntament d’Ontinyent, que també està fent gestions per ajudar altres tres famílies que es troben en perill de ser desnonades, convocava ahir dimarts la Comissió Mixta de Desnonaments, creada en base a un acord unànim del plenari per tal de cercar alternatives que eviten els desnonaments per motius econòmics, i en els casos que no siga possible, garantir el reallotjament digne de les families afectades.

A la sessió d’ahir de la Comissió, presidida pel Regidor de Política Social, Manuel Ruiz, acudien també representants dels diferents partits polítics representats en l’Ajuntament, (Rebeca Torró pel PSOE, Fran Quesada per COMPROMÍS, Paula García per EUPV i Rafael Gandía pel PP) , així com un representant del Consell Veïnal (Pedro Luís García) i membres de la Plataforma d’Indignats del moviment 15M d’Ontinyent, actuant com a Secretària la tècnica de Serveis Socials Inma Llin.

 

A la reunió d’ahir, a més de parlar-se d’estos casos, i del procés a seguir per actuar davant estes situacions, es va recordar que en 2012 l’Ajuntament d’Ontinyent ha destinat 40.000 euros a accions relacionades amb esta problemàtica, com ara el pagament d’hipoteques en qualitat d’ajudes de primera necessitat des de l’àrea de Serveis Socials. L’Ajuntament també compta amb 8 vivendes socials habitables per fer front a esta problemàtica, una xifra que es considera “limitada” donat l’increment dels casos que s’està registrant.

 

A la Comissió Mixta es va parlar també d’altres mesures que s’estan estudiant, com ara recolzar a les famílies immigrants que no coneixen suficientment la legislació o l’idioma per tal de mediar amb les entitats bancàries i els jutjats; es va parlar d’un model de Conveni de Col·laboració amb la Diputació de València i el Col·legi d’Advocats per donar assessorament jurídic gratuït als afectats; i es va posar damunt la taula el problema que tenen les comunitats de veïns d’edificis on els bancs s’han quedat en propietat varies vivendes no fan front al pagament de les despeses de la comunitat.

 

El Regidor de Política Social, Manuel Ruiz, ha fet una crida als afectats perquè constituisquen una plataforma local o comarcal: “organitzar-se ajudaria a fer millor front a la situació i dur a terme accions ciutadanes, així com a fer més visible un problema davant el qual cal més consciència social”, manifestava. Des del Govern d’Ontinyent s’ha destacat que la posada en funcionament de la Comissió i les accions que s’estan duent a terme davant els desnonaments “mostren una volta més la sensibilitat d’aquest Govern amb les problemàtiques socials a les quals s’enfronten els ciutadans”, concloïen.

 

Cal recordar que el passat 22 de novembre l’Alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez; el regidor d’Hisenda, Josep Francés; i l’edil de Política Social, Manuel Ruiz, presentaven una sèrie de mesures que incloïen la no autorització a la Policia Local a participar als desnonaments, la sol·licitud d’una oficina d’intermediació hipotecària al Col·legi d’Advocats de València, o estudiar la revisió dels termes de la col·laboració municipal amb les entitats bancàries que duguen a terme desnonaments en el municipi.