Les gestions de la regidoria de Medi Ambient fan possible que un potencial element contaminant s’aprofite com a biogas.
Aquesta acció i les iniciades per l’empresa adjudicatària permetran estalviar més de 75.000 euros a l’any en electricitat.
L’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) d’Ontinyent-Agullent que recull les aigües residuals procedents d’ambdós municipis així com dels seus respectius polígons industrials, aprofitarà els residus sòlids generats per una empresa local del sector d’alimentació per tal de produir biogas reutilitzable per als seus processos. Tal com explica el Regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Ontinyent, Fran Quesada, els residus que produeix esta empresa, de ser objecte de vessaments incontrolats, serien contaminants, “però en aprofitar-los per a produir energia ens beneficiem tots, la pròpia empresa perquè es desprèn dels seus sobrants, la depuradora –de titularitat municipal- perquè obté energia que permet estalviar a la factura elèctrica, i el medi ambient perquè la reutilització, valorització energètica i l’estalvi energètic aconseguit són altament positius”, destaca el regidor.
La depuradora disposa d’un sistema de doble etapa amb digestió anaeròbia i deshidratació mecànica de fangs. Anualment, aquesta instal·lació depura 5.059.823 m3 d’aigües residuals, produint 3.430 tones de fangs que es destinen a ús agrícola. Per a tractar estos fangs, s’utilitza aquest biogas, l’ús del qual permet aconseguir un estalvi que, afegit al sistema d’optimització d’aigües residuals implantat per l’empresa gestora EGEVASA, permetrà un estalvi d’energia superior als 748.000 kWh/any, el que suposa més de 74.800 € anuals en electricitat. Aquesta reducció de consum energètic evita a més a més l’emissió de 185 tones a l’any de CO2, el gas responsable de l’efecte hivernacle.