Medi ambient diu que cal esperar per a comprovar l’evolució natural de les 3.200 hectàrees afectades i que actuar abans podria posar en perill l’ecosistema

La Conselleria de Medi ambient ha descartat repoblar almenys fins a 2015 les 3.200 hectàrees de muntanya que van cremar fa dos estius al costat del parc natural de la Serra de Mariola. El departament autonòmic, responent a les crítiques abocades pels ajuntaments afectats, assegura que cal esperar per a comprovar l’evolució natural de la zona, i que intervenir abans podria posar en perill l’ecosistema. El Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani (*CEAM) és la institució que s’està encarregant de realitzar un seguiment dels rebrots, amb l’objectiu d’actuar després en conseqüència.

L’incendi forestal, registrat entre els dies 7 i 8 de setembre de 2010, va arrasar 3.200 hectàrees de muntanya entre les comarques del Comtat i la Vall d’Albaida, sobretot en aquesta última zona. El foc va afectar als termes municipals d’Ontinyent, Albaida, Agullent, Benissoda, Bocairent, Agres i Alfafara, i les flames van poder controlar-se a amb prou faenes dos metres del parc natural de la Serra de *Mariola.

Tal com informava aquest diari, alcaldes i representants municipals dels citats municipis celebraven dilluns passat una reunió a Ontinyent, en la qual criticaven la inhibició de la Conselleria de Medi ambient en aquest assumpte, i anunciaven la seua intenció de començar a actuar pel seu compte. Per a açò, van esgrimir un estudi que revela un baix índex de rebrots i de germinació de llavors en les zones afectades per les flames, circumstància aquesta que s’atribueix a l’escassetat de precipitacions en la tardor posterior a l’incendi.

La Conselleria, no obstant açò, ha rebatut aquestes crítiques, assegurant que no té previst intervenir en la zona almenys fins a 2015. Fuentes del departament autonòmic van explicar a aquest diari que després de la reunió es van mantenir diverses reunions amb els alcaldes i que es va decidir actuar a curt termini per a retirar la fusta cremada i prevenir d’aquesta forma les plagues -cusa que, asseguren, s’ha fet-, i esperar almenys cinc anys per a comprovar l’evolució de la zona abans de decidir repoblacions. Des de la Conselleria s’afirma, a més, que els ajuntaments es van mostrar en aqueix moment d’acord amb aquest pla.

A l’hora de justificar aquesta tardança en la reforestació, les mateixes fonts asseguren que és necessari comprovar com evoluciona la zona després de l’incendi i si les diferents espècies vegetals comencen a rebrotar dins d’aquest termini. De fet, afigen, actuar abans d’hora podria ser perjudicial, atès que es corre el perill de modificar l’ecosistema.

El Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani és l’entitat que s’està encarregant de realitzar un seguiment de l’àrea incendiada, per a després actuar en conseqüència. cal ressenyar que el CEAM, impulsat pel Consell i Bancaixa, és un centre d’investigació aplicada, amb una unitat associada al Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), i que des de 2010 està adscrit a la Universitat Miguel Hernández. La seua principal activitat està relacionada amb l’estudi dels problemes mediambientals.

Pel seu compte

Els ajuntaments afectats per l’incendi han mostrat la seua intenció de començar a efectuar repoblacions pel seu compte, davant el que consideren una inhibició de la Conselleria de Medi ambient. Així, i tal com ja es va informar, entre el 20 de febrer i el 2 de març els alumnes de tercer i cambra de Primària dels municipis afectats treballaran en la confecció d’unes boles d’argila a les quals s’incorporaran les llavors de diferents espècies vegetals que seran escampades en la zona cremada mitjançant avionetes.

Així mateix, el 25 de febrer hi haurà un esmorzar veïnal en la Font Jordana d’Agullent, on es confeccionaran més boles d’argila i s’explicarà, per part d’experts en aquesta tècnica, els avantatges de la seua aplicació. L’objectiu és escampar les llavors a principis del mes de març.

Els ajuntaments han expressat la seua preocupació pel baix índex de rebrots registrat fins avui en l’àrea afectada per l’incendi. cal destacar, a més, el cas d’Alfafara, població en la qual s’ha cremat una tercera part del seu terme municipal, i l’alcalde del qual ha vingut reivindicant a la Conselleria de Medi ambient algun tipus d’intervenció per a accelerar al màxim possible el procés de regeneració.