El Consell de Participació Ciutadana també dóna suport majoritàriament unes ordenances de les quals es destaca que “tenen uns objectius clars i estan fetes amb criteri”
El Govern d’Ontinyent ha tret endavant en el Consell Econòmic i Social les noves ordenances fiscals d’Ontinyent per a 2012, amb el sol vot en contra del PP. Tant empresaris com treballadors van donar el seu vot favorable a un projecte de ordenances que persegueix, per una part, el foment de l’activitat econòmica en el poble amb bonificacions fiscals, i per altra, l’aplicació de mesures socials per afavorir a les famílies: “estem molt satisfets per l’acollida que han tingut les noves ordenances entre els representants del CES como de la resta de la població”, ha assenyalar el president del CES i Josep Francés, qui ha afegit que els veïns “han valorat el treball i la voluntat del Govern de promoure l’activitat econòmica i afavorir a les persones més necessitades”.
Un dels aspectes més destacats pels membres del CES va ser haver disposat del document amb una setmana d’antelació, a diferència del que venia fent-se per l’anterior equip de govern del PP. Durant la reunió, es va destacar que es tracta d’unes ordenances que “tenen uns objectius clars, amb un criteri i un treball darrere, perquè no s’han afrontat com un tràmit més, i s’ha aprofitat la ferramenta de la fiscalitat per a promoure l’activitat econòmica”. Prova d’aquest intens treball, recorden des del Govern d’Ontinyent, és que enguany s’han modificat un total de 18 ordenances municipals, una xifra que “constata que el Govern d’Ontinyent té com a prioritat incentivar la promoció econòmica”, destaquen fonts del Govern. Recolzaren el projecte d’ordenances Coeval, Ateval, Constructors, Comerç IN, UGT, PSOE, Compromís i EU. La representant de CCOO no es va pronunciar atès que per problemes personals no havia pogut exposar la proposta a la seua organització.
Segons es va exposar des del Govern d’Ontinyent als consells consultius, esta revisió d’ordenances busca per una part el foment de l’activitat econòmica en el poble, i per altra l’aplicació de mesures socials per fer front a la crisi. D’aquesta manera, les taxes pugen d’acord amb l’IPC, mentre es les impostos municipals es congelen: ni l’Impost de Béns Immobles, ni l’Impost de Vehicles de Tracció Mecànica ni el d’Activitats Econòmiques s’incrementen.
Igualment, es va exposar la l’establiment d’una bonificació del 95% sobre la quota de l’impost sobre les llicències d’obres menors en vivendes i comerços per un import de fins a 30.000 euros, i també en la prompta retirada els contenidors d’obra (que quan siguen llevats de la via pública abans de 5 dies seran lliurats de pagament), així com la bonificació en un 95% la llicència d’obertura de nous establiments a la Plaça de Sant Domingo, el Carrer Major i el Centre Comercial El Teler, entre altres mesures plantejades per afavorir l’activitat econòmica.
Quant a la vessant social, algunes de les mesures plantejades són la reducció a 150 euros de la quantitat per poder sol.licitar ajornaments o fraccionaments del pagament als contribuents, o la bonificació de a la taxa de recollida de fem per a unitats familiars amb situació de desocupació i prestacions esgotades.
Per la seua banda, al Consell de Participació Ciutadana, van votar a favor de la revisió d’ordenances els representants de les associacions d’Ames de Casa, Poble Nou, Costa Ombría, La Ponseta i Sant Josep, registrant-se abstencions per part de les associacions de Sant Rafel i el Llombo, i l’únic vot en contra de l’Associació de La Vila.
Des del Govern d’Ontinyent consideren que la postura del PP de votar en contra de qualsevol increment “no s’entén, quan ells van pujar en 2008 la taxa del fem en un 4% i en 2009 en un 2%, no es coherent que al govern diguen una cosa i ara que estan a l’oposició diguen la contrària. No pujar les taxes ni tan sols el IPC augmentaria el dèficit que ja es té, i les mesures que va a prendre aquest govern el que fan és protegir als que menys tenen”. En aquest sentit, apunten que el nou article que farà pagar aquells propietaris del disseminat que fins ara no havien d’assumir aquest pagament, permet contenir un dèficit que tot i això seguirà sent del 17% respecte del cost del servei, “evitant així que aquest siga encara més gran. Com que pagarà més gent, no es tindrà que pagar més”, apunten.
“El més important és que la gent se’n ha adonat, i així ens ho han transmés als consells consultius, que per primera vegada hi ha unes ordenances revisades per buscar objectius concrets”, conclouen des de COMPROMIS PER ONTINYENT.