Al programa Bon Dia de Televisió Comarcal del passat 5 maig, la nostra portaveu Sílvia Urenya va dedicar el seu minut lliure al tema de la gestió de residus al País Valencià posant en valor la mesura en què està treballant la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana respecte els envasos retornables.
Una mesura molt positiva segons Urenya la qual “afectarà a les famílies i tindrà una gran repercussió al nostre medi ambient i que ens recorda els temps de quan érem xiquets, quan ens enviaven a retornar “els cascos” de les botelles.”
La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha iniciat les reunions amb diferents col·lectius i entitats de caràcter social per a explicar el seu projecte de Sistema de Depòsit, Devolució i Retorn d’envasos de begudes, (SDDR).
El pla té com a objectiu posar fi a la situació actual que provoca que una gran quantitat de botelles, llandes i altres envasos acaben abandonats en entorns urbans i en zones naturals, la qual cosa es pretén és que els ciutadans que retornen els envasos d’aigua, refrescos, sucs i cervesa, i també els propietaris dels comerços que els reben perceben una quantitat de diners per cada recipient.
A aquesta primera reunió, a la que han assistit els representants de CAVECOVA, AVACU, CC OO, UGT, Ecologistes en Acció, SEO-Birdlife i Acció Ecologista-Agró, en seguiran d’altres en què s’informarà al xicotet comerç, grans superfícies, distribuïdors, envasadores, gestors de residus, ajuntaments, etc.
Des de la Conselleria de medi ambient s’ha fet especial insistència a recordar que aquest sistema d’arreplega d’envasos, a més de proporcionar un benefici econòmic, té altres efectes positius com són la reducció de l’impacte ambiental que ocasionen tot tipus de recipients en els àmbits urbà, forestal, marí i amb caràcter especial amb motiu de grans celebracions.
Una vegada finalitzada la ronda de reunions, es procedirà a acabar de redactar el projecte que la conselleria ja té definit en les seues línies més importants i que s’acabarà de concretar en una norma legal que es tramitarà en les Corts.
Les entitats que han participat en la reunió s’han mostrat molt interessades en la capacitat d’aquest sistema per a generar llocs de treball i disminuir les despeses de neteja viària dels ajuntaments, així mateix han sol·licitat a la Conselleria de Medi Ambient un esforç de conscienciació de la població per a millorar els nivells de reciclatge i lluitar així contra el greu problema dels residus.
A més, els col·lectius socials han proposat la conselleria es coordine amb altres comunitats autònomes que estan impulsant projectes semblants per a compartir informació, experiències i documentació.